ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Γέμισε βοθρολύματα ο Παγασητικός!

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:22

 

Τη διεξαγωγή ελέγχων «προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση της ποιότητας νερών των ακτών κολύμβησης» ζήτησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη μετά και τη βλάβη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, που είχε ως αποτέλεσμα, κυβικά λυμάτων να καταλήξουν στον Παγασητικό κόλπο.

Μάλιστα η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας, μέχρις ότου ληφθούν από το διαπιστευμένο εργαστήριο τα αποτελέσματα «προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία, συστήνει στους κολυμβητές να αποφεύγουν τις κοντινές παραλίες» όπως τα Πευκάκια, οι Αλυκές, η Άναυρος και οι Πλάκες.

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται από την κ. Κολυνδρίνη, «οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων ενημερώθηκαν στις 11-05-2015 για τεχνική βλάβη στις εγκαταστάσεις «Επεξεργασία Λυμάτων», με αποτέλεσμα μικρό μέρος της παροχής επεξεργασμένου λύματος και για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας, να διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στον χείμαρρο Ξηριά.

Αμέσως μετά την ενημέρωση, δόθηκε εντολή από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σοράδων, σε διαπιστευμένο εργαστήριο για διαδοχικές λήψεις δειγμάτων από την περιοχή της υπερχείλισης των επεξεργασμένων, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, λυμάτων, καθώς και από τις κοντινότερες παραλίες.

Αυθημερόν επίσης, ήτοι στις 11-05-2015, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με έγγραφό της προς τη ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε να γνωστοποιηθεί εγγράφως το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης.

Με έγγραφό της η ΔΕΥΑΜΒ, στις 13-05-2015, γνωστοποίησε ότι ο χρόνος περάτωσης όλων των εργασιών θα ήταν περίπου 30 ημέρες. Δεν εκδόθηκε δελτίο Τύπου τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί ρητά στο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ αναφερόταν ότι πρόκειται για μικρές ποσότητες επεξεργασμένου λύματος.

Στις 15-05-2015 με νέο έγγραφό της η ΔΕΥΑΜΒ γνωστοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. διακοπή ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (μιας περίπου ώρας) η οποία δημιούργησε προβλήματα στην επεξεργασία που επιβάρυνε την ποιότητα εκροής του μικρού μέρους της παροχής που διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στον Ξηριά. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της επεξεργασίας, η ποιότητα της εκροής επανήλθε στα προ της διακοπής επίπεδα.

Μετά και από το παραπάνω έγγραφο δόθηκε νέα εντολή αυθημερόν, από τη Δ/νση Υγείας στο διαπιστευμένο εργαστήριο για νέες δειγματοληψίες στις πλησιέστερες παραλίες (Πευκάκια, Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση της ποιότητας των νερών των ακτών κολύμβησης.

Η αντιπεριφερειάρχης έδωσε εντολή για σύγκληση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος για τον έλεγχο του περιστατικού. Δήλωσε επίσης ότι θα ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ η σύνταξη, σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, το οποίο και θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων (Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας -Δ/νση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας) για ενημέρωση, το αργότερο μέχρι 15-06-2015, ενημερώνοντας παράλληλα την αρμόδια για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων Υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

Προβλεπόμενες ενέργειες για άμεση αποκατάσταση των βλαβών, επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών υλικών, λειτουργία Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους, ύπαρξη ειδικευμένου προσωπικού και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα συμβάλει στην έγκαιρη αποκατάσταση της βλάβης. Τρόπος χλωρίωσης των λυμάτων, στις περιπτώσεις εκτροπής αυτών, εκτός του αδειοδοτημένου χώρου διάθεσής των. Συστήνει δε προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία και μέχρις ότου ληφθούν από το Διαπιστευμένο εργαστήριο τα αποτελέσματα οι κολυμβητές να αποφεύγουν τις κοντινές παραλίες (Πευκάκια, Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες)» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας που σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «για μια ακόμα φορά ο Παγασητικός γίνεται θύμα της αδιαφορίας των υπευθύνων της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, αλλά για αναμενόμενη κατάσταση, αφού αφέθηκαν οι εγκαταστάσεις χωρίς πετρέλαιο, ώστε να λειτουργήσει η γεννήτρια με τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε χθες από τη ΔΕΗ.

Η βλάβη αυτή «φιλοδώρησε» τον Παγασητικό με τουλάχιστον 1.600 κ.μ. ανεπεξέργαστο λύμα, σε μια εποχή που λουόμενοι κολυμπούν στο Ξενία, τον Άναυρο και τις Πλάκες. Κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να τους ενημερώσει για να προφυλαχθούν.

Αλλά σύμφωνα και με όσα δημοσιεύονται, πρέπει να αναμένουμε και άλλες τέτοιες καταστάσεις, αφού πολλά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν δεν προβούν στις απαραίτητες επισκευές των προβλημάτων αυτών, δεν θα είναι υπεύθυνοι μόνο απέναντι στους πολίτες της περιοχής, που θέλει να είναι και τουριστική τρομάρα μας, αλλά και απέναντι στη Δικαιοσύνη» καταλήγει η Πρωτοβουλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass