Αντέχουν περισσότερο οι χήρες

Δημοσίευση: 23 Απρ 2016 20:51

 

ΠΑΝΤΟΒΑ

Ο γάμος θεωρείται εδώ και χρόνια παράγοντας μακροζωίας. Ομως, μία νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα καθιερωμένα.

Σύμφωνα με αυτή, οι χήρες έχουν λιγότερο άγχος και είναι λιγότερο «ασθενικές», σε σύγκριση με την περίοδο που είναι στη ζωή οι σύζυγοί τους.

Πρόκειται για μελέτη του πανεπιστημίου της Πάντοβα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ οι άνδρες υποφέρουν από αρνητικές συνέπειες όταν πεθαίνουν οι σύντροφοί τους- επειδή βασίζονται περισσότερο σε εκείνες- οι γυναίκες είναι υγιέστερες όταν μένουν χήρες.

Η παρουσία της συζύγου, εξήγησε στην Telegraph η επικεφαλής της έρευνας δρ. Κατερίνα Τρεβιζάν, μπορεί να είναι επωφελής για τον άνδρα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νοικοκυριού και τη φροντίδα της υγείας, αλλά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται αγχωμένες και να θεωρούν τον ρόλο τους περιοριστικό και εκνευριστικό.

«Από τη στιγμή που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες, οι παντρεμένες γυναίκες επίσης μπορεί να υποφέρουν από το βάρος της φροντίδας, καθώς συχνά αφιερώνονται στην περιποίηση του συζύγου τους, όσο τα χρόνια περνούν», τόνισε η δρ. Τρεβιζάν.

Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να είναι ο λόγος για τον χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στις ανύπαντρες γυναίκες. Η ίδια έρευνα κατέληξε επίσης ότι οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας έχουν λιγότερο άγχος σε σύγκριση με τους εργένηδες, νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δουλειά τους, είναι πιο δραστήριες επαγγελματικά και έχουν μικρότερο κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης καθώς διατηρούν ισχυρότερες σχέσεις με συγγενείς ή φίλους.

«Τέλος, οι χήρες αντιμετωπίζουν καλύτερα σε σύγκριση με τους χήρους το άγχος της απώλειας του συντρόφου, με αξιοσημείωτη αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης να υπάρχει μόνο στους άνδρες αυτής της κατηγορίας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ευάλωτες απέναντι στην κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες, όταν χάνουν τον σύντροφό τους, ίσως επειδή μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους», τόνισε ακόμη η δρ. Τρεβιζάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass