«Όχι» Λουξεμβούργου σε περισσότερα εκλογικά δικαιώματα στους ξένους

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2015 10:21

Οι πολίτες του Λουξεμβούργου απέρριψαν μαζικά, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, την επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων στους ξένους που διαμένουν στη χώρα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 46% του πληθυσμού.

Το «όχι» στην επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων των ξένων που διαμένουν περισσότερα από 10 χρόνια στη χώρα συγκέντρωσε το 78,02% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και έγινε απόλυτα κατανοητό. Δεν πρόκειται για μία επιτυχία των κυβερνητικών κομμάτων. Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα», δήλωσε ο 42χρονος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου πρωτοστάτησε έως την τελευταία στιγμή στην εκστρατεία με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» του Λουξεμβούργου, προσπαθώντας να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περιλαμβάνεται η μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 από τα 18 χρόνια και η θέσπιση ενός 10ετούς ορίου για τις υπουργικές θητείες, μετά τη 19ετή θητεία του συντηρητικού προκατόχου του, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι πολίτες του Λουξεμβούργου απέρριψαν επίσης μαζικά αυτά τα δύο ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά τη μείωση της ηλικίας εκλογικού δικαιώματος στα 16 χρόνια το ποσοστό του «όχι» ανήλθε στο 80,87%, ενώ αναφορικά με την υπουργική θητεία το «όχι» συγκέντρωσε ποσοστό 69,93%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass