Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αριθμός ρεκόρ 96 γυναικών εξελέγη στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2015 21:11

Το νέο κοινοβούλιο, το οποίο προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία, θα έχει 96 γυναίκες σε σύνολο 550 βουλευτών, ένα ρεκόρ στη μουσουλμανική αυτή χώρα όπου η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, παραμένει ζητούμενο.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που πραγματοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα στείλει στα έδρανα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης 41 γυναίκες, μεταξύ των οποίων πολλές που φορούν μαντίλα.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), το οποίο κέρδισε 132 έδρες, θα έχει 20 γυναίκες βουλευτές, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, δεξιό) περιλαμβάνει 4 μεταξύ των 80 βουλευτών του.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων και έχει πολλές γυναίκες στελέχη, θα στείλει από την πλευρά του 31 γυναίκες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, από τους 80 βουλευτές που εκλέγει. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ντιλέκ Οτσαλάν, η ανιψιά του αρχηγού των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε 79 γυναίκες και μόνο μία στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις φεμινιστικές ενώσεις, η κατάσταση των γυναικών έχει επιδεινωθεί αφότου το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία στην Τουρκία, όπου η συζυγική βία και τα εγκλήματα "τιμής" στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε δεκάδες γυναίκες.