Νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Ε.Ε.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ FIPRONIL

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 18:30

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Συναγερμός σήμανε σε έξι γερμανικά κρατίδια μετά τον εντοπισμό καταλοίπων του εντομοκτόνου fipronil σε παρτίδες αυγών που είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία.
Οι αρμόδιες Αρχές διέταξαν να αποσυρθούν από τα ράφια των σουπερμάρκετ 73.000 αυγά.


Αξιωματούχοι στην Κάτω Σαξονία ανακοίνωσαν ότι τα αυγά προέρχονταν από μια βιολογική φάρμα στην Ολλανδία και προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του κοινού ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.
Το αντιφθειρικό fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση του σε ζώα όπως τα κοτόπουλα.
Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο και πωλεί περίπου 5 δισεκατομμύρια αυγά ετησίως στη Γερμανία.
Πέρυσι είχαν αποσυρθεί εκατομμύρια αυγά από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ , όταν εντοπίστηκαν αυγά μολυσμένα με fipronil στο Βέλγιο και την Ολλανδία και στη συνέχεια και στη Γερμανία, ενώ όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους το εντομοκτόνο είχε περάσει και σε τρόφιμα που περιείχαν αυγά.
Αξιωματούχοι είπαν χθες οτι εντοπίστηκαν ίχνη του fipronil σε δείγματα που ελήφθησαν από συσκευαστήριο αυγών στην πόλη Βέχτα της Γερμανίας. Τα ίχνη αυτά ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 0,005 mg ανά κιλό, αλλά «πολύ κάτω από το επίπεδο που θα συνιστούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Τα αυγά είχαν παραδοθεί στο διάστημα μεταξύ 17 Μαϊου και 4 Ιουνίου 2018.
Η ολλανδική βιομηχανία πουλερικών επλήγη σκληρά από το διατροφικό σκάνδαλο με το fipronil πέρυσι, όταν έκλεισαν προσωρινά περίπου 180 ορνιθοτροφεία -δέκα εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη ξαναλειτουργήσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass