ΠΓΔΜ:

Πρόσκληση από ΝΑΤΟ μόνο με κύρωση της συμφωνίας

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2018 18:30

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών αναμένεται να απευθύνει το ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας, το οποίο δημοσιοποιεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος (MIA).

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, είχαμε αποφασίσει ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Συμφώνως με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για ένταξη στη Συμμαχία μας.

Η πλήρης εφαρμογή των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με τη συμφωνία για τη λύση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης».

Στο ίδιο κείμενο, το ΝΑΤΟ «συγχαίρει επίσης την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ισχύος της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτνίαση και τη Συνεργασία με τη Βουλγαρία.

Το ΝΑΤΟ επισημαίνει επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες οικοδόμησης μιας λειτουργικής πολυεθνικής κοινωνίας βασισμένης στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Οχρίδας και ενθαρρύνει τις περαιτέρω προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς.

«Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στις διαδικασίες αυτές και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Εκτιμούμε τη σταθερή υποστήριξη των Σκοπίων για τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ», αναφέρει επίσης το κείμενο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα και Καμμένο, για το πράσινο φώς που ετοιμάζονται να δώσουν στα Σκόπια, για την εισοδό τους στο ΝΑΤΟ, εξαπέλυσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας οτι αποδεχόμενοι την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, παραδίδουν το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας, έναντι των Σκοπίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του σημειώνει ότι πριν από τρεις εβδομάδες στις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αναγνώρισαν στο γειτονικό κράτος την υποτιθέμενη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

«Αυτό έγινε παρά την απόλυτη αντίθεση -και μπορώ να πω την κατακραυγή των πολιτών. Δώσαμε τότε μάχη στη Βουλή, για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα επέφερε - και μάλιστα σύντομα», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Παραδίδουν έτσι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

*Με μια ανάρτηση στα social media η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζητά από την κυβέρνηση να μην υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Επαναλαμβάνω την ύστατη αυτή ώρα την έκκλησή μου» αναφέρει η Φ. Γεννηματά «να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα και πριν ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει». Και καταλήγει προειδοποιώντας: «Μην παραδώσει η χώρα μας όλα τα ατού και βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα».

*Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Π. Καμένος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κι αυτό διότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ο κ. Καμμένος απάντησε ως εξής: «Όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Σε ερώτηση για την επίθεση της ΝΔ εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ο κ. Καμμένος σχολίασε: «Να στείλουν τη Ντόρα να κάνει μνημόσυνο στον Χότζα...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass