Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον ΠΟΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ προσέφυγε η Τουρκία

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2018 18:38

ΑΓΚΥΡΑ
Προσφυγή ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατέθεσε η Τουρκία, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διανεμήθηκε στα μέλη του ΠΟΕ.


Η Άγκυρα ζητά επισήμως την έναρξη «διαβουλεύσεων» με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αίτημα που αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία διευθέτησης των διαφορών.
«Η Τουρκία αιτήθηκε να διεξαχθούν διαβουλεύσεις, στους κόλπους του ΠΟΕ, με τις ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίος επέβαλαν οι ΗΠΑ. Το αίτημα γνωστοποιήθηκε στα κράτη μέλη του ΠΟΕ την 20ή Αυγούστου» εξηγείται στο σχετικό έγγραφο.
Η τουρκική και αμερικανική κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να βρουν μια λύση μέσω του διαλόγου, ειδάλλως η Τουρκία μπορεί να ζητήσει επιδίκαση από επιτροπή του ΠΟΕ.
Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταφεύγει στον ΠΟΕ εναντίον των εμπορικών πρακτικών των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η ΕΕ έχουν επιλέξει το δρόμο του διεθνούς οργανισμού, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι με την μονομερή επιβολή δασμών παραβαίνει τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και αμφισβητεί το πολυμερές σύστημα διαπραγματεύσεων.Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί υψηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής στην αντιπαράθεσή της με την αμερικανική πλευρά.
«Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να παραιτηθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα διαψευστούν» διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει την ικανότητα να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά».
Στη συνέχεια είπε πως «στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και τον λαό της», εξισώνοντας ουσιαστικά μια επίθεση στην οικονομία με μία επίθεση στην ίδια τη χώρα στο σύνολό της.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προτιμούν να απειλούν την Τουρκία αντί να κάνουν διάλογο μαζί της. Απέδωσε, δε, την όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών στις αμερικανικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.