Πώς είδε ο ξένος Τύπος το διάγγελμα Τσίπρα από Ιθάκη

Εκτενείς αναφορές σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ παγκοσμίως

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2018 15:56

ΠΑΡΙΣΙ
Με εκτενή άρθρα,ο διεθνής έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος, αναφέρεται στο διάγγελμα του Ελληνα πρωθυπουργού από την Ιθάκη για το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.

Κάνουν δε, ιδιαίτερη μνεία στο συμβολικό νησί της Ιθάκης και τις περιπέτειες της χώρας με εκείνες του Οδυσσέα.

Τάιμς Νέας Υόρκης: επισήμως εκτός μνημονίων
Σε μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε σήμερα στην Ιθάκη - το θρυλικό νησί του Οδυσσέα, που πέρασε δέκα χρόνια προσπαθώντας να επιστρέψει στην οικογένειά του μετά την πολιορκία της Τροίας, γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Μιλώντας σε ντόπιους αξιωματούχους στο νησί, πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Τσίπρας συνέκρινε τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας με τις περιπέτειες του Οδυσσέα», σημειώνεται. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιστροφή στην Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αν και η Ελλάδα δεν θα υπόκειται πλέον σε τακτικούς ελέγχους από τους πιστωτές για τη διασφάλιση των κεφαλαίων που χρειάζονται για αποφυγή της πτώχευσης, η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στους παλιούς χαλαρούς ρυθμούς, που την οδήγησαν σε χάος. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα απέφυγε την πτώχευση λαμβάνοντας δάνεια ύψους περίπου 260 δισ. ευρώ από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ.
Σε αντάλλαγμα, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων λιτότητας που ζητούσαν οι πιστωτές. Κατά την περίοδο διάσωσης, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και η ανεργία αυξήθηκε, με έναν στους πέντε Έλληνες να παραμένουν ακόμα εκτός εργασίας. Παράλληλα, τα εισοδήματα μειώθηκαν επανειλημμένα, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν.
Αν και η Ελλάδα έχει μετατρέψει το τεράστιο έλλειμμα στον ετήσιο προϋπολογισμό της σε ένα σημαντικό πλεόνασμα, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα λιτότητας στον ορίζοντα. Οι προκαθορισμένες περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων αναμένονται το 2019 και το 2020.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα προσωρινό μαξιλάρι ασφαλείας 24 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια κεφαλαίων διάσωσης και αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Μετά από αυτό, θα πρέπει πραγματικά να σταθεί στα πόδια της και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις των επενδυτών στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε ολίσθηση στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να δει τα επιτόκια δανεισμού που χρεώνουν για την Ελλάδα, ενδεχομένως σε μη βιώσιμες τιμές.

Die Welt: Οι επενδυτές είναι σαφώς θετικοί
«Η Ελλάδα εγκαταλείπει επισήμως την προστασία της Ευρωζώνης, στέκεται πλέον και πάλι στα πόδια της και πρέπει να χρηματοδοτηθεί μόνη της», γράφει η γερμανική Die Welt, τονίζοντας ότι διεθνείς επενδυτές έχουν συμφωνήσει θετικά και οι ανησυχίες τους να δανείσουν χρήματα στη χώρα είναι συγκριτικά χαμηλές.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «η ελληνική κρίση ήταν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της Ιστορίας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατέρρευσε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια κατά το ήμισυ σχεδόν. Ταυτόχρονα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ενέργεια αναδιάρθρωσης χρέους στην Ιστορία. Σχεδόν 289 δισ. ευρώ σε δάνεια διοχετεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Αθήνα.
Παρόλα αυτά αυτή η φάση ολοκληρώνεται. Μόνο ένα πρόβλημα τους εμποδίζει μέχρι τώρα από το να εμπλακούν και πάλι σε μεγαλύτερο βαθμό. Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σημαντικά τη βαθμολογία για την Ελλάδα. Ο Fitch επαίνεσε ως προς αυτό την πειθαρχία της κυβέρνησης όσον αφορά τις δαπάνες. Αυτή οδήγησε στο ότι ο υπουργός Οικονομικών πέρσι πέτυχε πλεόνασμα πριν την καταβολή των τοκοχρεολυσίων ύψους 4,2% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος αναμένεται ποσοστό ύψους 3,5%.
...«Το μαξιλάρι ρευστού των 24 δισ. ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 24 με 28 μήνες εξυπηρέτησης του χρέους», όπως υπολόγισαν οι Yvan Mamalet και Ciaran O’ Hagan της επενδυτικής τράπεζας Société Générale. Βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα η προοπτική είναι ως εκ τούτου θετική, καταλήγουν οι αναλυτές.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο για τα επόμενα πέντε χρόνια στο οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει», καταλήγουν. Αυτό ισχύει μάλιστα, όταν η χώρα πλέον δεν θα μπορεί άμεσα να εφοδιαστεί με χρήματα από τις χρηματαγορές. Επειδή για χρόνια τα χρέη και τα τοκοχρεολύσια θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν απλώς από τα αποθέματα και από τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Ακόμη περισσότερο: Στην πραγματικότητα θα ήταν μάλιστα ακόμα πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα να παραιτηθεί από την έκδοση νέων ομολόγων. Επειδή το μέσο επιτόκιο, που η χώρα θα πρέπει να καταβάλει για το τωρινό της χρέος, κυμαίνεται περίπου στο 1,8%.
...Η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, ωστόσο διαθέτει έναν τεράστιο όγκο χρέους. Ο λόγος για τον δρόμο προς τις αγορές οφείλεται στο ότι η Αθήνα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να οικοδομήσει νέα εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
«Βλέπει κανείς την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας και τη χρηματοδότηση στις αγορές ως μέσο για να προσελκύσει επενδυτές», σύμφωνα με τους αναλυτές της Société Générale.
Αυτό πάλι θα πρέπει να εντυπωσιάσει τους οίκους αξιολόγησης στο να προβούν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και έτσι να δρομολογήσουν μια ανοδική πορεία. «Αυτό το σχέδιο έχει μια πολύ καλή ευκαιρία, αλλά θα διαρκέσει λίγα χρόνια».
Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές έχουν αυτή τη στιγμή ένα σοβαρό πρόβλημα. «Η αγορά για τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ αφερέγγυα», σύμφωνα με τους αναλυτές. Επειδή υπάρχουν ακόμα ελάχιστοι τίτλοι και κάθε φορά όταν παζαρεύεται και η πιο μικρή ποσότητα, αυτό οδηγεί αμέσως σε σοβαρές αποκλίσεις στις τιμές.
Οι ίδιοι συμβουλεύουν τους επενδυτές να διατηρήσουν τα ομόλογα μέχρι το τέλος του χρόνου αποπληρωμής, αν θέλουν να επενδύσουν σ’ αυτά, προκειμένου έτσι να αποφύγουν το παζάρι. Η έκδοση νέων ομολόγων αναμένεται έτσι να εξομαλύνει το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.

Γαλλ. Πρακτορείο: Σηματοδοτεί  το τέλος της Οδύσσειας
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, εκφώνησε  ομιλία από την Ιθάκη, σύμβολο του μακροχρόνιου ταξιδιού του Οδυσσέα, για να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα διεθνή σχέδια διάσωσης» μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και αναγκάστηκε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς να υπογράψει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, επέλεξε αυτόν τον τρόπο για τον εορτασμό του τέλους των μνημονίων.
Ο Αλ. Τσίπρας για να εγκαινιάσει τη νέα εποχή για την Ελλάδα, επέλεξε το νησί του Οδυσσέα. Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν κλοντ Γιούνκερ και οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, χαιρέτισαν την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης, επαινώντας «τις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων» και την «αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων κατά την κρίση χρέους. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές και να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική για την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που θα της επιτρέψουν την αποπληρωμή του χρέους.

Le Figaro: Με ομηρικούς στίχους
Η Ελλάδα «ανακτά το δικαίωμα να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της», είπε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, σε διάγγελμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Ιθάκη, σύμβολο του πολύχρονου ταξιδιού του Οδυσσέα, γράφει η γαλλική Le Figaro. Επιθυμώντας να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα μνημόνια και από την αυστηρή κηδεμονία των πιστωτών εδώ και οκτώ χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην Ιθάκη, τόπο αφετηρίας και επιστροφής του Οδυσσέα σύμφωνα με τον Όμηρο, για να αναγγείλει ότι «ξημερώνει μια νέα ημέρα» για τη χώρα, «μια μέρα ιστορική, αυτή του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης».

Le Monde: ξαναπαίρνει τη μοίρα στα χέρια της
Με τίτλο «Για τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα τη μοίρα της στα χέρια της», η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στο διάγγελμα Τσίπρα.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει την επιλογή του νησιού της Ιθάκης από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκφώνηση του δεκάλεπτου αυτού διαγγέλματος και στον συμβολισμό της ως σημείο αναχώρησης και επιστροφής του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, ο οποίος επέστρεψε στην Ιθάκη έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι δέκα χρόνων.
Με παρόμοιο τίτλο και περιεχόμενο («Η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη μοίρα της στα χέρια της») αναφέρεται το δικό της δημοσίευμα η Le Parisien, η οποία σημειώνει επίσης το πλήθος των συμβολικών αναφορών στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Ελλάδα: ο Τσίπρας σφραγίζει στην Ιθάκη το τέλος της Οδύσσειας των σχεδίων βοήθειας», τιτλοφορεί κείμενό του για το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass