Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οργή Αγκυρας για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2018 15:36

ΑΓΚΥΡΑ
Την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας». Σε διαδοχικά tweets του ο κ. Τσελίκ ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα «να μάχεται εναντίον των συνωμοτών του πραξικοπήματος, όπως κάνουμε με την τρομοκρατία».
«Ο αγώνας ενάντια στους πραξικοπηματίες είναι ανάλογος με αυτόν κατά των τρομοκρατών. Οι δικαστικές αποφάσεις για την προστασία τους σημαίνει ότι στηρίζουν το πραξικόπημα. Ξεκάθαρα η ελληνική Δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας και των συνωμοτών. Αυτή είναι μία πολύ χειρότερη στάση από ό,τι να υποστήριζαν τρομοκράτες», τόνισε.
*Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση «σκανδαλώδη» και κάνει λόγο για  παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της Συνθήκης της Γενεύης αναφορικά με το καθεστώς των προσφύγων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας υπέγραψε μια άλλη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας την αντίρρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπηματικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά συνιστά παραβίαση και της Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων. Απορρίπτοντας την έκδοση των πραξικοπηματιών προδοτών, η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλο στη χώρα τους να παράσχουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία τη δικαστική τους κρίση, παραβιάζοντας ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με τη λήψη παράνομων αποφάσεων».
*Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν ζητά η απόφαση να απορριφθεί απ’ όλες τις πλευρές και από την ΕΕ. Παράλληλα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και τη χαρακτηρίζει ως μια ασφαλή χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες.

Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
«Ο κ. Ομέρ Τσελίκ και γενικότερα η τουρκική πλευρά, θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι η λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα ακολουθεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές» τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε ανάρτησή του στο twitter.
Ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας στον εκπρόσωπο του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα μας και την απόφαση της Δικαιοσύνης τόνισε πως «δεν χρειάζεται να δηλητηριάζονται οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις με τέτοιες αθεμελίωτες αντιδράσεις».
Υπενθυμίζεται ότι προχθές δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ για τον πρώτο Τούρκο αξιωματικό που έφτασε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να του χορηγηθεί άσυλο στη χώρα μας.