Εξαπλώνεται η πανώλη χοίρων σε περιοχές της Ασίας

ΤΟ 100% ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ, ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2018 18:36

ΠΕΚΙΝΟ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος η αφρικανική πανώλη των χοίρων που πλήττει την Κίνα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ασίας.


Αυτό, αν η πρώτη χώρα εκτροφέας χοίρων παγκοσμίως δεν καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την πολύ μεταδοτική αυτή νόσο.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι εντόπισε μια εστία του αιμορραγικού αυτού πυρετού στα ζώα για πρώτη φορά στο έδαφός της σε μονάδα εκτροφής στην Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.
Έκτοτε οι αρχές έχουν δώσει εντολή για τη σφαγή 24.000 χοίρων σε τέσσερις επαρχίες και επιβάλλει ζώνες περιορισμού της επιδημίας, αλλά χωρίς να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, υπογραμμίζει ο FAO σε ανακοίνωσή του.
Κρούσματα εντοπίστηκαν σε κινεζικές ζώνες που απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα, επισημαίνει ο FAO.
Η νόσος αυτή, από την οποία δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος, αλλά είναι θανάσιμη για τα ζώα, «μπορεί εφεξής να μολύνει ανά πάσα στιγμή άλλες χώρες της Ασίας», προειδοποιεί ο FAO.
Η ταχεία μετάδοση του ιού στην Κίνα και «η ευρεία γεωγραφική έκταση της επιδημίας τροφοδοτεί τους φόβους να δούμε την ασθένεια να διασχίζει τα σύνορα και να επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της κορεατικής χερσονήσου, όπου η κατανάλωση χοιρινού είναι επίσης πολύ σημαντική», υπογραμμίζει.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι εξαιρετικά μολυσματική και μεταδίδεται με την άμεση επαφή με χοίρους που έχουν προσβληθεί, από τα τσιμπούρια ή άγρια ζώα, όπως οι αγριόχοιροι. Το 100% των ζώων που προσβάλλονται από αυτήν πεθαίνει, το οποίο προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες στον τομέα της εκτροφής.
Η νόσος αυτή, η οποία είναι παρούσα στην Αφρική, τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον της.
«Η μεταφορά προϊόντων χοιρινού κρέατος μπορεί να συμβάλει στην ταχεία μετάδοση της νόσου (...) Είναι πιθανό η εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές της Κίνας να οφείλεται στη μεταφορά τέτοιων προϊόντων παρά στα ίδια τα ζώα», σύμφωνα με ειδικό του FAO.
Περίπου ο μισός πληθυσμός χοίρων στον κόσμο εκτρέφεται στην Κίνα, χώρα που καταναλώνει το περισσότερο χοιρινό κρέας ανά κάτοικο.
Τον Μάρτιο, ο FAO είχε προειδοποιήσει για την απειλή αυτή στη βορειοανατολική Κίνα λόγω της παρουσίας του ιού στην μεθόριο της Ρωσίας και είχε ζητήσει αυξημένη επαγρύπνηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass