Νέο πρόγραμμα λιτότητας στην Αργεντινή

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΟ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2018 15:28

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ
O πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.


«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών» δήλωσε ο Μάκρι σε ηχογραφημένο μήνυμά του.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε παράλληλα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας και την ενίσχυση προγραμμάτων σίτισης για τους πολίτες της Αργεντινής που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και έχουν επηρεαστεί από τον ταχύτατο πληθωρισμό.
Η υποτίμηση του πέσο — πλέον κατά 50% φέτος έναντι του αμερικανικού δολαρίου — αναστατώνει και φοβίζει τους πολίτες στην Αργεντινή. Εξοικειωμένοι με τις οικονομικές κρίσεις, οι πολίτες της χώρας γνωρίζουν καλά πως όταν το πέσο πέφτει, ο πληθωρισμός απογειώνεται. Παράλληλα, η οικονομία επιβραδύνει. Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1% το 2018, έπειτα από την ανάπτυξη με ρυθμό που πλησίασε το 3% το 2017.
Η πτώση της αγοραστικής δυνατότητας είναι γενικευμένη στη χώρα των 41 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι αυξήσεις των μισθών στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αργούν και αδυνατούν να αντισταθμίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.
Στόχος του πακέτου μέτρων λιτότητας είναι να διορθώσει τη δημοσιονομική ανισορροπία που θεωρείται πως πυροδότησε τη νομισματική κρίση, την ελεύθερη πτώση του πέσο, την παραμονή ενός κρίσιμου ραντεβού στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass