Θριαμβολογεί ο Ζόραν Ζάεφ για τα WikiLeaks

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2018 18:38

ΣΚΟΠΙΑ
Εκκληση στους συμπατριώτες του να ψηφίσουν ναι στην συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.


Σημειώνοντας οτι οι πρόσφατες διαρροές των WikiLeaks πιστοποιούν οτι ακόμα και οι εθνικιστές του Γκρούεφσκι, δέχονταν το Βόρεια Μακεδονία, αρκεί να διασφάλιζαν την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Γι αυτό και διεκδικούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας για εσωτερική χρήση.
Η διαρροή του τηλεγραφήματος που δείχνει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, με αντάλλαγμα όμως την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, είναι ένας ακόμα λόγος οι σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα. Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, που πρόσθεσε: Πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, στην οποία αναφέρεται το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks.
Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στις Πρέσπες επιβεβαιώθηκε η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που ήταν «σημαντικός στόχος» της σκοπιανής διαπραγματευτικής ομάδας.«Πιστεύω πως τα στοιχεία [του τηλεγραφήματος] είναι ένας ακόμα λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον της Μακεδονίας», είπε, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.
Από το τηλεγράφημα του MIA προκύπτει οτι ο Ζάεφ εκτιμά οτι η λύση στο ονοματολογικό βρέθηκε αφότου τα Σκόπια δέχτηκαν χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes).
Η ενιαία χρήση προκαλούσε την ένσταση της κυβέρνησης Γκρουέφκι, καθώς οι αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν το 2008 ότι τα Σκόπια σχεδίαζαν να διατηρούσαν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση, ακόμα εάν υπήρχε συμφωνία για μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass