Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ναυάγιο» στη Σύνοδο της Τεχεράνης

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2018 17:55

ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατάφεραν χθες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα του Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου προπύργιου των ανταρτών στη Συρία, όπου η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι πρόεδροι των τριών χωρών, που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, συμφώνησαν ωστόσο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει να μην χαθούν ζωές αμάχων στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας. Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συγκεντρώνει στρατεύματα γύρω από την επαρχία, ενόψει μιας επιχείρησης για την ανακατάληψή της.

Η σύνοδος αυτή σημαδεύτηκε από τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρώτο να ζητά επίμονα την επίτευξη μιας συμφωνίας «εκεχειρίας» προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσει «σφαγή» αν επιτεθούν στο Ιντλίμπ οι καθεστωτικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας.

Ο Πούτιν απέρριψε με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά την πρόταση του Τούρκου ηγέτη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των ενόπλων οργανώσεων σε αυτό το τραπέζι» για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.

Συνολικά, οι τρεις χώρες εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να επιμένουν για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η «τρομοκρατία» και το δικαίωμα της Δαμασκού να ανακτήσει τα εδάφη της. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, προειδοποιεί για μια επικείμενη «σφαγή».

Πριν από τη σύνοδο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι υπήρχε πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών ηγετών για το Ιντλίμπ. Όμως στο τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται απλώς ότι αποφάσισαν να αναζητήσουν από κοινού, "στο πνεύμα συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα" (σ.σ. τις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο Καζακστάν μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015), τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην επαρχία αυτή.

Την Πέμπτη, πολλές εκατοντάδες πολίτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γιατί φοβούνται ότι επίκειται η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. Νωρίτερα σήμερα, σε νέες αεροπορικές επιδρομές από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον θέσεων των ανταρτών και των τζιχαντιστών στο νοτιοδυτικό Ιντλίμπ σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.