Ιστορική ευκαιρία το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΟ ΖΑΕΦ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 15:58

ΣΚΟΠΙΑ
Με αγκαλιές και φιλιά υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί επίσης επίσκεψη στα Σκόπια με αφορμή  την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της βαλκανικής χώρας και ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η πρώτη Γερμανίδα Καγκελάριος που επισκέπτεται τα Σκόπια τα τελευταία 20 χρόνια και έγινε δεκτή με στρατιωτικές τιμές.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό και απευθυνόμενη στους πολίτες της χώρας είπε: «Μην μείνετε σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου, εσείς αποφασίζετε για το μέλλον σας». Η κ. Μέρκελ σημείωσε ακόμα ότι η έγκριση της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.
Η Καγκελάριος ανέφερε πως θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στον οποίο θα επισημαίνει την κρισιμότητα του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το VMRO τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αλλά απέκλεισε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που επίσης έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τη συμφωνία.
«Δεν θα συναντήσω τον πρόεδρο, αλλά θα συναντηθώ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Θα του πω αυτό που κατέστησα σαφές και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να είναι υπεύθυνοι όταν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον» διεμήνυσε η Μέρκελ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η στήριξη που λαμβάνει η χώρα του από τη Γερμανία είναι μεγάλη και βοηθά «να οικοδομήσουμε μια ευημερούσα κοινωνία βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίας». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Πρόκειται για ένα ακόμα ενθαρρυντικό μήνυμα πως οι μεγάλες δυνάμεις υποστηρίζουν τη σταθερή υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα», είπε, σύμφωνα με αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass