Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απύραυλη παρέλαση…

Στη Β. Κορέα με τις ευχαριστίες Τραμπ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 17:45

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ

Στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ χωρίς την επίδειξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Χιλιάδες στρατιώτες τους οποίους ακολούθησαν το πυροβολικό και άρματα μάχης παρέλασαν στο πλαίσιο των εορτασμών για την 70ή επέτειο της Βόρειας Κορέας, η οποία όμως απέφυγε να επιδείξει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που της έχουν κοστίσει πολλαπλές διεθνείς κυρώσεις.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προτίμησε να δείξει τη φιλία του με την Κίνα υψώνοντας το χέρι του απεσταλμένου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ την ώρα που χαιρετούσαν το πλήθος μετά την παρέλαση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (RPDC), όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, ανακηρύχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1948, τρία χρόνια μετά τη διαίρεση της χερσονήσου από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα κατά τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα μεγάλα γεγονότα δίνουν παραδοσιακά τον ρυθμό στο πολιτικό ημερολόγιο πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που έχει μια προτίμηση στους στρογγυλούς αριθμούς. Είναι συνήθως μια ευκαιρία για την επίδειξη του τελευταίου υλικού.

Όμως η υπερβολική επίδειξη δύναμης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες, μετά τη συνάντηση τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θα έχει την τρίτη συνάντηση κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Πιονγκγιάνγκ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από μια ομοβροντία 21 κανονιοβολισμών, δεκάδες μονάδες πεζικού παρέλασαν στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, ορισμένες εξοπλισμένες με γυαλιά νυκτερινής όρασης ή εκτοξευτήρες ρουκετών RPG, υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, εγγονού του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και τρίτου της κυβερνώσας δυναστείας.

Ο Λι Ζιανσού, ένα από τα επτά μέλη της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθόταν δίπλα του στο βήμα.

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης ακολούθησαν, ενώ υπερίπταντο αεροσκάφη που σχημάτιζαν τον αριθμό 70. Καταδιωκτικά που έβγαζαν κόκκινους, λευκούς και μπλε καπνούς --τα χρώματα της βορειοκοροεατικής σημαίας-- πέρασαν πάνω από τον πύργο Τζούτσε, το μνημείο της πολιτικής φιλοσοφίας του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ήταν η σειρά των πυραύλων, παραδοσιακής κορύφωσης των παρελάσεων. Όμως επιδείχθηκαν μόνο Kumsong-3, πύραυλοι κρουζ κατά σκαφών και Pongae-5, μηχανισμοί εδάφους-αέρος.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη των Hwasong-14 και 15, που μπορούν να φθάσουν μέχρι την ενδοχώρα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλαξαν τα στρατηγικά δεδομένα όταν έγινε η δοκιμή τους πέρυσι.

Αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση, παρέλασαν χιλιάδες πολίτες συνοδευόμενοι από άρματα με οικονομικά θέματα και εκκλήσεις για την επανένωση της χερσονήσου.

Ο ΤΡΑΜΠ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη στρατιωτική παρέλαση που διεξήχθη "χωρίς την παραδοσιακή επίδειξη των πυρηνικών πυραύλων" ευχαριστώντας τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για την πρωτοβουλία αυτή.

"Είναι ένα ισχυρό και πολύ θετικό μήνυμα εκ μέρους της Βόρειας Κορέας", έγραψε στο Twitter ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο εμμένοντας στο γεγονός ότι το θέμα της χρονιάς αυτής είναι "η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη".

"Ευχαριστώ τον πρόεδρο Κιμ", πρόσθεσε. "Και οι δύο θα δείξουμε σε όλους ότι έχουν άδικο", έγραψε, εκτιμώντας ότι τίποτα δεν αξίζει όσο ένας "καλός διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων που εκτιμούν ο ένας τον άλλον".

Πριν από δύο ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι ανέμενε μια νέα προσωπική επιστολή από τον βορειοκορεάτη ηγέτη, εκφράζοντας αισιοδοξία όπως στις συνομιλίες που είχε με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής συνόδου κορυφής.