Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουηδία: Το μεταναστευτικό «συρρίκνωσε» τους σοσιαλιστές

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 18:00

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, σύμφωνα με δύο exit-polls που δείχνουν αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς αλλά όχι αυτή που αναμενόταν.

Οι σοσιαλδημοκράτες φέρεται να λαμβάνουν από το 25,4% έως το 26,2% των ψήφων, η χειρότερη επίδοσή τους τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φέρεται να λαμβάνει από 16,3% έως 19,2%, ενώ ορισμένα ινστιτούτα του δίνουν ποσοστό έως 25%. Μια δημοσκόπηση του δίνει τη δεύτερη θέση και μια άλλη την τρίτη.

Οι συντηρητικοί φέρονται να κερδίζουν μεταξύ 17,8% και 18,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι το 2014, που είχαν λάβει το 23% των ψήφων.

Και στη Σουηδία, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε υποχώρηση.

Η προσφυγική κρίση του 2015 άλλαξε πολλά και στη Σουηδία. Όπως και στη Γερμανία οι Σουηδοί δέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Ακριβώς όπως και στη Γερμανία έτσι και στη Σουηδία η ακροδεξιά πείθει ψηφοφόρους ότι η πολιτική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για τον λαό, αλλά μόνο για πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λέφβεν απέτυχε να πείσει τους Σουηδούς κι ας υιοθέτησε μια σκληρή στάση έναντι των προσφύγων. Δεν κατάφερε επίσης να πείσει ότι διαχειρίστηκε σωστά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών στη νότια Σουηδία.