Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ: Η Αμερική δεν θα υποκύψει ποτέ στην τυραννία

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 15:05

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Με μια λιτή τελετή στο μνημείο όπου βρίσκονταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τίμησαν χθες οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης τους περίπου 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Συγγενείς των θυμάτων, αστυνομικοί, πυροσβέστες και εκπρόσωποι των αρχών της πόλης συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη 17η επέτειο από την πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία έξω από το μουσείο που είναι αφιερωμένο στις επιθέσεις και τήρησε σιγή δύο λεπτών στις 08.46 και 09.03, την ώρα που τα δύο αεροσκάφη που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές έπεσαν διαδοχικά στους πύργους.

Όπως κάθε χρόνο, οι συγγενείς των θυμάτων διάβασαν τα ονόματά τους και είπαν ο καθένας λίγα λόγια προς τιμή τους, μια τελετή που διαρκεί πάνω από τρεις ώρες.

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή.

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Στην πόλη Σάνκσβιλ τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους «ήρωες» της πτήσης 93 οι οποίοι «άλλαξαν τον ρου της ιστορίας».

Κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό, ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε το θάρρος «αυτών των ανδρών και των γυναικών», μετά την τελετή στη διάρκεια της οποίας διαβάστηκαν τα ονόματα των επιβατών και των μελών του πληρώματος, ένα προς ένα. Παρόντες ήταν και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.

Σ’ αυτούς τους λόφους της Πενσιλβάνιας, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον, συνετρίβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 το ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Οι επιβάτες της πτήσης αυτής ενημερώθηκαν από τα τηλέφωνά τους για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους για να μην φτάσει στον στόχο του, την πρωτεύουσα.

«Το μνημείο αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο: Η Αμερική δεν θα υποκύψει ποτέ στην τυραννία», υπογράμμισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αποφασισμένος «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αμερικής».

Ο Τραμπ, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μελάνια, εγκαινίασε τον «Πύργο των Φωνών», ένα μνημείο ύψους περίπου 30 μέτρων. Ο πύργος περιλαμβάνει 40 καμπάνες –μία για κάθε θύμα της πτήσης 93– οι οποίες αλλάζουν ήχο, ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου.