Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση 7% στον κατώτατο μισθό λόγω ανάπτυξης

ΚΑΛΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 16:06

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η καλή οικονομική κατάσταση της Πολωνίας, που έχει ρυθμό ανάπτυξης 4,6% το 2017 (προβλεπόμενος: 3,8% το 2018), επιτρέπει μια αύξηση στον κατώτατο μισθό αρκετά σημαντική και τη μείωση της ανεργίας.


Έτσι, η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να αυξήσει τον μικτό κατώτατο μισθό το 2019 στα 2.250 ζλότι, δηλ. 522,6 ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση 7,1%.
Το ωρομίσθιο θα ανέλθει στα 14,7 ζλότι, δηλ. 3,4 ευρώ, διευκρίνισαν ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ελζμπιέτα Ραφάλσκα.
Τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ανακοινώθηκαν έξι εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, που θα είναι ένα πρώτο σημαντικό τεστ για τους συντηρητικούς οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία από τον Οκτώβριο του 2015. Ενισχυτικό είναι, δε, ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι καλύτερα των προβλέψεων της κυβέρνησης.
Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν ανταποκρίνονται σχεδόν ακριβώς στις απαιτήσεις που διατύπωσε το συνδικάτο Αλληλεγγύη, το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα (PiS). Αντίθετα, είναι σαφώς μικρότερες εκείνων του άλλου μεγάλου κεντρικού συνδικάτου OPZZ.