Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάγος» από Γιούνκερ για τις συντάξεις

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 16:24

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Σαφές μήνυμα όσον αφορά στις περικοπές των παλαιών συντάξεων, έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων μετά την ομιλία που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της «Κ» και της Ελένης Βαρβιτσιώτη, για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διαρροές από το οικονομικό επιτελείο, η Αθήνα έθεσε χθες στο πρώτο ραντεβού με τους Θεσμούς το θέμα των συντάξεων, και οι δανειστές συμφώνησαν ότι αυτό δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Και το συμπέρασμα των Ελλήνων εκπροσώπων ήταν ότι εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για το μεγάλο πλεόνασμα, το μέτρο δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί, ώστε και αν αυτό σημαίνει ότι τα περίφημα αντίμετρα και οι άλλες παροχές, θα πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα το 2019.
Με τη δηλωσή του πάντως ο κ. Γιουνκέρ δίνει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου  ξεκαθαρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.
Στην ίδια συνέντευξη που παρέθεσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015 έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη τη στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα» αλλά ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα πλέον «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».
Οσον αφορά στη συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ήταν από αυτούς που καλούσε τα δύο μέρη να βρούνε μία συμφωνία. Ο ίδιος επισκέφτηκε τα Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο - Μάρτιο και είχε ανταλλάξει απόψεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.
«Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα. Οι δύο εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος» είπε χαρακτηριστικά.