Ζόραν Ζάεφ: Συμφωνία με την αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές

ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΙΒΑΝΟΦ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2018 18:40

ΣΚΟΠΙΑ
Εντός των επόμενων ημερών θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται από τον νόμο, προκειμένου να εγκρίνει το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.


Όπως τόνισε μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα, σήμερα οι στιγμές επιτάσσουν την προσπάθεια ανάλυσης του αποτελέσματος και τη χάραξη σχεδίων για το μέλλον.
Οι συνομιλίες με την Αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν αύριο (σ.σ. σήμερα), δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε πανεπιστήμιο στα Σκόπια για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
Υπάρχει η λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ως «έσχατη λύση», εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
«Υπάρχει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τι θα ακολουθήσει, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να παγώσουν, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο εάν όλες οι προσπάθειες για συμφωνία αποτύχουν τότε οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν πολύ σύντομα. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε ήδη ο Ζόραν Ζάεφ προχθες το βράδυ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.
Ως προς αυτό το σενάριο υπενθύμισε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες προθεσμίες, όπως για παράδειγμα οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ».
Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα από τη στιγμή που κανείς δεν έχει προτείνει κάποια  εναλλακτική λύση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ. .Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Στο μεταξύ την επιλογή της πλειοψηφίας των πολιτών να απέχουν από το δημοψήφισμα χαιρέτισε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Οπως εκτίμησε το δημοψήφισμα απέτυχε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα και τον Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες του. «Η πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.
«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις, που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» ανέφερε ακόμη.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ακόμη ότι η βούληση της συντριπιτικής, όπως είπε, πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄ όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το «αποτυχημένο δημοψήφισμα».…………………….Συνολικά ψήφισαν 666.743 με τη συμμετοχή να αγγίζει μόλις το 36,91%. «Ναι» ψήφισε το 91,46% ή 609.813 άνθρωποι ενώ 5,66% (37.700) ψήφισαν «όχι».
Άκυρα ήταν 19.221 ψηφοδέλτια -το 2,89% του συνόλου.
Ο πρόεδρος της επιτροπής ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει το αποτέλεσμα, καθώς η συμμετοχή δεν άγγιξε το 50% ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί νόμιμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass