Σε πρώην σκλάβα του σεξ, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Η 25χρονη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ το μοιράσθηκε με τον Κογκολέζο γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2018 16:05

ΜΠΟΥΚΑΒΟΥ
Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι ο αρωγός που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των θυμάτων. Η Νάντια Μουράντ είναι η μάρτυρας που περιγράφει τις επιθέσεις που έγιναν εναντίον της ίδιας και άλλων.

Κάθε ένας με τον δικό του τρόπο συνέβαλε στο να έλθει στο προσκήνιο η σεξουαλική βία εν καιρώ πολέμου, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής Επιτροπής του Νομπέλ Ειρήνης...
...Ο γιατρός Ντένις Μουκουέγκε είναι το κατ’ εξοχήν ενοποιητικό σύμβολο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο του αγώνα για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο και τις πολεμικές συγκρούσεις. Η θεμελιώδης αρχή του είναι «η δικαιοσύνη είναι δουλειά όλων...». Ο δρ Μουκουέγκε επανειλημμένα καταδίκασε την ατιμωρησία για τους ομαδικούς βιασμούς και επέκρινε την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλων χωρών που δεν έκαναν τίποτε ώστε να σταματήσει η χρήση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών ως στρατηγική και όπλο πολέμου. Η Νάντια Μουράντ είναι επίσης θύμα εγκλημάτων πολέμου. Αρνήθηκε να αποδεχθεί τους κοινωνικούς κανόνες που απαιτούν οι γυναίκες να παραμένουν σιωπηλές και ντροπιασμένες για τις επιθέσεις των οποίων υπήρξαν θύματα. Επέδειξε ασυνήθιστο θάρρος περιγράφοντας τα δικά της δεινά και μιλώντας εκ μέρους άλλων θυμάτων...
...Το φετινό Νομπέλ Ειρήνης ανταποκρίνεται απολύτως στα κριτήρια που έθεσε ο Αλφρεντ Νομπέλ.
Ο Ντένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ έχουν θέσει και οι δύο την προσωπική τους ασφάλεια σε κίνδυνο μαχόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.
Κατά συνέπεια, προώθησαν την αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών μέσω της εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης...

«Απίστευτη τιμή και ταπεινότητα»
Η 25χρονη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, δήλωσε ότι αισθάνεται "απίστευτη τιμή και ταπεινότητα" για τη βράβευσή της. "Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο", ανέφερε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.
"Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω για όσα μου συνέβησαν επειδή δεν είναι εύκολο, ιδίως για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή, να πουν ότι υπήρξαν σεξουαλικές σκλάβες", υπογράμμισε. "Για όλες τις μικρές κοινότητες που διώκονται, αυτό το βραβείο λέει ότι οι φωνές τους ακούγονται", πρόσθεσε, μιλώντας στα κουρδικά, ενώ ο σύντροφός της μετέφραζε. "Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μια φωνή για όλες τις γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική βία σε πολλές άλλες συγκρούσεις", τόνισε. Η Νάντια Μουράντ αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για να αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι διώξεις εναντίον των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.

«Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία»
Ο Κονγκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, αφιέρωσε το βραβείο του σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και σεξουαλική βία. «Αυτή η βία που διαπράχθηκε στο σώμα τους δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, τη ΛΔ του Κονγκό, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», είπε ο Μουκουέγκε σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Πανζί, στην ανατολική πόλη Μπουκάβου.
«Αυτό το βραβείο Νόμπελ συνιστά την αναγνώριση της οδύνης και την έλλειψη μιας δίκαιης αποκατάστασης για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους» συνέχισε ο γιατρός.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την πολυαναμενόμενη αποζημίωση που οφείλουμε όλοι σε αυτές τις γυναίκες που τόσο πολύ έχουν υποφέρει», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το βραβείο του θα μπορέσει να βοηθήσει τα θύματα στις εμπόλεμες ζώνες.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τη Νάντια Μουράντ, με την οποία όπως είπε, δίνουν τον ίδιο αγώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass