Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην κυπριακή ΑΟΖ

«ΘΕΡΜΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ» ΤΕΜΑΧΙΑ, ΣΤΗΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 15:35

ΑΘΗΝΑ

Σκηνικό «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όπου βρίσκονται τα «χρυσοφόρα» τεμάχια, στήνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με σκοπό να εκφοβίσει τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν έρθει στην περιοχή κι έχουν συνάψει συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση, η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές και τις προκλήσεις της με στόχο να μπει στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων.

Η περιοχή στην οποία η Τουρκία έχει στείλει το Barbaros είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα (καθώς διαγράφει πλήρως το Καστελόριζο)και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Μία ενέργεια που ερμηνεύεται ως πολιτική αφού, επιχειρεί να απαντήσει τόσο στις τριμερείς Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, όσο και στην απόφαση για πρόσκληση ενδιαφέροντος για ανάθεση του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των TOTAL και ExxonMobil. Παράλληλα, η Τουρκία θέλει να προλάβει την παρουσία της στις εξελίξεις καθώς τις επόμενες βδομάδας ξεκινούν οι γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Στόχος της Άγκυρας είναι να παγιώσει τετελεσμένα και να διατηρηθεί στο ενεργειακό παιχνίδι, εκβιάζοντας παράλληλα καταστάσεις και επενδύοντας σε ένα πόλεμο νεύρων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

ΤΟ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΤΟΥ BARΒAROS ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ

Το σκηνικό έντασης το οποίο επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στην περιοχή ήρθε να επιβεβαιώσει και η είδηση τουρκικών ΜΜΕ ότι παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης τη φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και «παρακολουθεί» το Barbaros.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να το «παρενοχλήσει», ενώ από την πλευρά του το CNNTURK μετέδωσε ότι η Άγκυρα στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά.

Εξίσου προκλητική ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε πως το «Barbaros» βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του. «Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή» προειδοποιούσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων από αυτό, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ. Παράλληλα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.