Με την πλάτη στον τοίχο ο Ζόραν Ζάεφ

ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΩΣ ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 15:17

ΜΟΣΧΑ

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ καθώς η διαδικασία για την έναρξη επικύρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων βρίσκεται στον αέρα και δεν έχει καταφέρει ακόμη να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των δύο τρίτων.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών,  Νίκου Κοτζιά,  ασκούν πρόσθετη πίεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, που ακύρωσε προγραμματισμένη ομιλία του σε φόρουμ για την ασφάλεια στο Βελιγράδι.

Η συζήτηση στην Βουλή των Σκοπίων θα συνεχιστεί σήμερα όπως δήλωσε ο πρόεδρός της,  Ταλάτ Τζαφέρι,  με την εξέταση νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για εργασιακά θέματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η διαδικασία ψήφισης για την έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης των προτάσεων της κυβέρνησης φαίνεται ότι επισπεύδεται μετά την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη χθεσινή συνεδρίαση και αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο η πρώτη ψηφοφορία, χωρίς, ωστόσο, να έχει διαφανεί κάποια αλλαγή στη στάση των κομμάτων ή παρέκκλιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Το VMRO-DPMNE υποστήριξε ότι έχουν διατυπωθεί όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και πλέον δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης επιμένοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας ΠΓΔΜ.Κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα και τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές.

Το στοίχημα φαντάζει λίαν δύσκολο να κερδηθεί τώρα από την κυβέρνηση, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται η συζήτηση – υπό την πίεση και της Δύσης- παραμένει ανοικτό το παράθυρο του συμβιβασμού

«Η διεθνής κοινότητα ασκεί επίσης πιέσεις για συμβιβασμό ώστε οι δύο πλευρές να ψηφίσουν τη συμφωνία. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δίνουν στους εαυτούς τους περισσότερο χρόνο για να επιταχύνουν μια συμφωνία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις», δήλωσε στο IBNA ο πολιτικός αναλυτής στα Σκόπια, Πέταρ Αρσφόφσκι.

Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στο επόμενο διήμερο, οπότε θα φανεί αν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος ή θα οδηγηθεί η ΠΓΔΜ πρόωρα στις κάλπες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass