ΣΚΟΠΙΑ

Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ

* ΚΑΤΑΓΓΕΛIΕΣ VMRO ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚIΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ * ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 15:17

ΣΚΟΠΙΑ

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε αργα χθες βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικότερα: Μετά από συνεχείς αναβολές και όργιο φημών για δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, διενεργήθηκε αργά το βράδυ ηλεκτρονική ψηφοφορία με συνοπτικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα έδωσε στον Ζόραν Ζάεφ τις 80 πολυπόθητες ψήφους για να περάσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και να εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στη σκιά καταγγελιών του VMRO για εκβιασμούς, απειλές και απόπειρες χρηματισμού βουλευτών, την ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσπαθούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε τις κατηγορίες και απείλησε με μηνύσεις.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης, η οποία είχε αναβληθεί τρεις φορές από τις 13:00, ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Με δηλώσεις του, λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στην Βουλή, ο Γιανούσεφ ανέφερε πως σε βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του, ενώ άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.

Ενώ λίγο μετά τις 22:00, με τη συνεδρίαση να βρίσκεται στον «αέρα», το αντιπολιτευτικό κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση – καταπέλτη, με την οποία ανέφερε πως «η συνεδρίαση ακυρώνεται συνεχώς μέχρι να αποδώσουν καρπούς οι απειλές κατά των βουλευτών του».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι πουθενά στον κόσμο οι βουλευτές δεν αποφασίζουν υπό τόσο μεγάλη πίεση.

«Οι απειλές, ο εκβιασμός και η δωροδοκία δεν είναι χαρακτηριστικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά ενός ολοκληρωτικού συστήματος», είπε, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Ζόραν Ζάεφ: «έχει μετατρέψει τη »Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε κράτος τρίτου κόσμου, όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αλλά ισχύουν». Τέλος, το VMRO-DPMNE κάλεσε τον εισαγγελέα να διερευνήσει όλε τις απειλές και τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές του.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε πως θα απαντήσει με μηνύσεις τόσο σε βάρος του VMRO όσο και σε βάρος δύο μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση. Μάλιστα, ο Ζάεφ απάντησε με επιστολές της στα μέσα Kurir και Repoublika από τα οποία ζήτησε να ανασκευάσουν άμεσα τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους, αφού με τον τρόπο που είναι γραμμένα «έχουν ως μοναδικό σκοπό να διαδώσουν συκοφαντίες και ύβρεις» Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχε διαψεύσει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

Ντρέπομαι!

Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι, ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Παν. Καμμένος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:

Mεγάλο βήμα προς

την κοινή μας επιτυχία

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass