ΣΚΟΠΙΑ:

Ικανοποίηση σε ΝΑΤΟ-ΕΕ για το «ναι» στις Πρέσπες

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 15:49

ΣΚΟΠΙΑ

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ την έγκριση της πρότασης Ζάεφ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ.

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα) , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Την έγκριση για τη συνταγματική αναθεώρηση καλωσορίζει ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο μηκος κύματος και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα. Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.

ΑΠΟΠΕΜΠΕΙ ΕΠΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, το VMRO-DPMNE απέπεμψε τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν «ναι», σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Σε κάποιους από αυτούς, δήλωσε ο ίδιος, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ψηφοφορία το κόμμα είχε καταγγείλει ότι πρόσφεραν έως και 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτές, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass