Μέρκελ: Το 2021 αποχωρώ από την καγκελαρία

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2018 16:22

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Όταν η Άγκελα Μέρκελ ανέλαβε την καγκελαρία, το 2005, στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Ζακ Σιράκ και στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Τόνι Μπλερ. Σήμερα, έπειτα από 13 χρόνια στην καγκελαρία και μία βαριά ήττα του κόμματός της στην Έσση, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, αλλά θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας έως ότου λήξει η θητεία της, το 2021.  


«Δεν θα επιδιώξω κανένα πολιτικό αξίωμα, αφότου ολοκληρωθεί η θητεία μου», επιβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, θα παραιτηθεί επίσης από την ηγεσία του κόμματος, θέση την οποία κατέχει από το 2000.
Η απόφασή της δεν ήταν έκπληξη. Η ανάγκη για αλλαγή ήταν σαφέστερη από ποτέ μετά τις επιδόσεις της CDU στις προχθεσινές εκλογές.
Μολονότι το CDU μαζί με τους Πράσινους κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους στην Έσση, αμφότερα κατέγραψαν τα χειρότερα ποσοστά τους στο κρατίδιο, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Γι’ αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη».
H κυβέρνησή έχει χάσει την αξιοπιστία της. «Η εικόνα της είναι απαράδεκτη. Μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα», υπογράμμισε η Μέρκελ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να γυρίσει σελίδα.
Η αποχώρηση της Μέρκελ ανοίγει τον δρόμο της διαδοχής ενόψει του συνεδρίου του CDU, στις 6 - 8 Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, στενή συνεργάτιδα της Μέρκελ, γνωστή και ως AKK ή «μικρή Μέρκελ καθώς και ο 38χρονος Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass