Συνετρίβη αεροσκάφος με 189 επιβαίνοντες

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΒΟΥΤΙΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 30 ΜΕΤΡΩΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ BOEING 737

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2018 16:04

ΤΖΑΚΑΡΤΑ
Ξαφνική, κατακόρυφη βουτιά, σε βάθος περίπου 30 – 35 μέτρων έκανε το Boeing 737 της εταιρείας Lion Air, το οποίο κατέπεσε στα ανοιχτά των ινδονησιακών ακτών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας. Το αεροσκάφος, με 189 επιβαίνοντες, βάσει της επίσημης ανακοίνωσης των αρχών, κατέπεσε στα ανοικτά του νησιού της Ιάβας, 13 λεπτά μετά την απογείωση από την Τζακάρτα, στις 6.30 το πρωί (τοπική ώρα).


Συντρίμμια του αεροπλάνου, αλλά και προσωπικά αντικείμενα – τσάντες, ρούχα, κινητά τηλέφωνα, διπλώματα οδήγησης κ.ά. – έχουν βρεθεί από τους διασώστες, οι οποίοι χτενίζουν την περιοχή, με την ελπίδα να βρουν επιζώντες, αλλά χωρίς να μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν.
Μέχρι στιγμής, τα αίτια της συντριβής της φθηνής πτήσης JT610, που εκτελούσε το δρομολόγιο Τζακάρτα - Πανγκάλ Πινάν (στο νησί Μπανγκά) παραμένουν άγνωστα. Το αεροσκάφος ωστόσο ήταν καινούργιο – ένα Boeing 737 MAX 8 – με μόλις 2 μήνες στον αέρα. Το αεροσκάφος είχε περάσει από όλους τους τεχνικούς ελέγχους και είχε κριθεί ότι ήταν σε καλή κατάσταση και μπορούσε να εκτελεί δρομολόγια κανονικά. Πολύ μεγάλη εμπειρία είχαν επίσης και οι δύο κυβερνήτες, με περίπου 11.000 ώρες πτήσης αθροιστικά. Βάσει του προφίλ του στο Linkedin, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους εργαζόταν στη συγκεκριμένη εταιρεία από τον Μάρτιο του 2011 και μετρούσε συνολικά 6.000 ώρες πτήσεων, ενώ ο συγκυβερνήτης 5.000 ώρες. Eνας εκ των δύο, λίγο μετά την απογείωση, ζήτησε να επιστρέψει. Αμέσως μετά, το Boeing χάθηκε από τα ραντάρ.  
Νωρίτερα, ο Σιντού Ραχάγιου, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικής αεροπορίας του ινδονησιακού υπουργείου Μεταφορών, είχε δηλώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 188 επιβαίνοντες, «178 ενήλικοι επιβάτες, ένα παιδί, δύο βρέφη, καθώς και δύο πιλότοι και πέντε μέλη του πληρώματος καμπίνας».
Οι απαντήσεις αναμένονται κυρίως από τα μαύρο κουτιά, τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Σημαντικές πληροφορίες αναμένονται επίσης από τα δεδομένα του πύργου ελέγχου.
Το 737 απογειώθηκε από την Τζακάρτα περί τις 6.20 κι αναμενόταν να προσγειωθεί στην Πανγκάλ Πινάν, την πρωτεύουσα του νησιού Μπανγκά, περί τις 7.20, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightradar24.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της πτήσης όπως τα κατέγραψε ο ιστότοπος Flightradar24, το αεροσκάφος ανέβηκε σε ύψος περίπου 5.000 ποδών (1.524 μέτρων), έχασε ύψος, κατόπιν το ανέκτησε, πριν αρχίσει να πέφτει προς τη θάλασσα. Η τελευταία θέση στην οποία καταγράφηκε ότι βρισκόταν ήταν σε ύψος 3.650 ποδών (1.113 μ.) με την ταχύτητά του να έχει αυξηθεί στους 345 κόμβους, ενώ σύμφωνα με γεωγραφικά δεδομένα από το Google Maps απείχε 15 χιλιόμετρα βόρεια της ινδονησιακής ακτογραμμής.
Ένα τεχνικό πρόβλημα είχε παρουσιαστεί ωστόσο στο συγκεκριμένο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια προηγούμενης πτήσης, αλλά είχε λυθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας της Ινδονησίας Lion Air.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass