Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα ο «Πορθητής»

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2018 17:36

ΑΓΚΥΡΑ
Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής). Μόνο που σε αντίθεση με τις απειλές και τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, τελικά το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες στον στόχο «Αλάνια 1», λίγο έξω από την Αττάλεια, δηλαδή επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, «το πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ θα προχωρήσει εντός αυτής της εβδομάδας στην πρώτη βαθιά γεώτρηση στη Μεσόγειο, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ». Σύμφωνα με πληροφορίες η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει μερική εκτόνωση στην κυπριακή ΑΟΖ αφού η Τουρκία φαίνεται ότι επιλέγει να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είναι πολιτικό μήνυμα; Εχει να κάνει με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν έχει δυνατότητες για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη; Θα το δείξει ο χρόνος. Αλλωστε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μπορεί να υπάρξει αλλαγή προγραμματισμού, πριν εξαντληθεί το διάστημα των ερευνών που προβλέπει η NAVTEX, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση και άλλου πλοίου που θα νοικιάσει η Τουρκία.
Πάντως η επόμενη σημαντική εξέλιξη είναι τι θα γίνει και πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, όταν το ερευνητικό σκάφος της EXXON MOBIL φθάσει τις επόμενες ημέρες οι εβδομάδες, στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, για λογαριασμό του Αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass