ΜΕΡΚΕΛ-ΜΑΚΡΟΝ :

Η ειρήνη απειλείται από εθνικισμό –λαϊκισμό

Εντυπωσιακή τελετή στο Παρίσι για τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Δημοσίευση: 12 Νοε 2018 18:38

ΠΑΡΙΣΙ

Ανήσυχοι για την άνοδο του εθνικισμού αλλά και του λαϊκισμού, εμφανίστηκαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις εκδηλώσεις για την λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ διατύπωσε χθες την εκτίμηση ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη», που γεννήθηκε μετά το 1945, απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

«Βλέπουμε ότι η διεθνής συνεργασία, μια ειρηνική ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της μίας και της άλλης πλευράς και ακόμα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πρώτο φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι.

«Η ειρήνη που έχουμε σήμερα, που μας μοιάζει κάποιες φορές δεδομένη, αυτή η ειρήνη απέχει πολύ από το να είναι κάτι το δεδομένο και πρέπει να δώσουμε μάχη για εκείνη» υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ προειδοποίησε για «έναν εθνικισμό με παρωπίδες» και διατύπωσε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο «να αρχίσουμε και πάλι να ενεργούμε σαν να μπορούμε απλά να αγνοούμε τις σχέσεις και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας».

ΜΑΚΡΟΝ: ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες ανά τον κόσμο να απορρίψουν τον εθνικισμό κατά τον χαιρετισμό του για την συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανακωχή που έθεσε τέλος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και μάλιστα, παρουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες αποκάλεσε ανοιχτά τον εαυτό του εθνικιστή, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως ο εθνικισμός είναι «το ακριβώς αντίθετο» και «προδοσία» του πατριωτισμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως όποιος θέτει τα συμφέροντά του πάνω από όλα, ερήμην των υπολοίπων, χάνει το πολυτιμότερο γνώρισμα ενός έθνους, τις «ηθικές αξίες» του.

Ο Μακρόν προειδοποίησε πως «παλιοί δαίμονες» αναβιώνουν, προειδοποιώντας πως η Ιστορία μπορεί να ακολουθήσει εκ νέου «τραγική» διαδρομή.

«Ας πάρουμε μια ακόμα φορά τον όρκο των εθνών να βάλουμε την ειρήνη πιο ψηλά από οτιδήποτε, διότι γνωρίζουμε το τίμημα», είπε.

ΠΟΜΠΗ ΗΓΕΤΩΝ

Εν τω μεταξύ με το «Μπολερό» του Ραβέλ στην Αψίδα του Θριάμβου, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η επετειακή εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, παρουσία 85 ηγετών από όλη την υφήλιο, και πολλών υψηλών προσκεκλημένων από διεθνείς οργανώσεις.

Κάτω από τον γκρίζο παρισινό ουρανό και την ψιλή βροχή, μία από τις εικόνες που θα μείνει στη μνήμη είναι η πομπή των ηγετών του κόσμου, που στριγμωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο κάτω από τις ομπρέλες τους, ανέβηκαν με τα πόδια τα τελευταία 100 μέτρα της λεωφόρου των Ηλυσίων, πριν φθάσουν στον κόκκινο τάπητα κάτω από τα δύο υπόστεγα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην Αψίδα.

Από τη διεθνή αυτή πομπή έλειπαν δύο, οι ισχυρότεροι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έφθασαν στις θέσεις τους μόνοι και καθυστερημένοι.

Μετά την επιθεώρηση των παρατεταγμένων στρατευμάτων ο Γάλλος πρόεδρος πήρε θέση ανάμεσα στους Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν.

Ήταν δυνατή και αυτή η εικόνα, κυρίως όταν σε στάση κατάνυξης έδειξαν να παρακολουθούν τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών στα χαρακώματα, που διάβαζαν νέα παιδιά. Ήταν μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική και ακόμα από την Κίνα, που διάβασαν τα κείμενα στις διάφορες γλώσσες.

Προς τιμή των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα, μια Αφρικανή καλλιτέχνης από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο τραγούδι με τίτλο «ευτυχία το να ζούμε μαζί».

ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Μετά την κατάθεση στεφάνου και τη λήξη της τελετής, ειδικά λεωφορεία μετέφεραν τους ηγέτες στην προεδρία για το γεύμα, στο οποίο και πάλι καθυστέρησε για ημίωρο ο Ντόναλτ Τραμπ.

Διαφορετικά λεωφορεία μετέφεραν τις συζύγους και συντρόφους των ηγετών στο παλάτι των Βερσαλλιών, όπου το εκεί γεύμα έχει οργανώσει η Μπριζίτ Μακρόν.

Μετά το γεύμα δόθηκε στις Βερσαλλίες μια ειδική συναυλία.

*Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανοίγοντας το απόγευμα τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών της διεθνούς κοινότητας τόνισε: «Η Ιστορία θα καταγράψει χωρίς αμφιβολία μια εικόνα, εκείνη των 84 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρίστανται εδώ, ενώ χθες αντιπροσώπευαν έθνη που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, ενώθηκαν κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στην ειρήνη».

«Όμως αυτό που παραμένει αβέβαιο για το μέλλον, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευτεί αυτή η εικόνα. Θα είναι το φωτεινό σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή αντιθέτως το φωτογραφικό στιγμιότυπο των τελευταίων στιγμών της ενότητας, προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μια νέα αταξία;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Αυτό επαφίεται μονάχα σε εμάς».

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει αποδυναμωθεί από τις κρίσεις που αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass