Σανίδα σωτηρίας στην Ε.Ε. αναζητά η Μέι

ΠΡΙΝ ΤΙΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΝΕΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2018 15:23

ΛΟΝΔΙΝΟ
Συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της, ανέφερε χθες βράδυ το BBC, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές, που εκτιμούν ότι ο απαιτούμενος αριθμός έχει συγκεντρωθεί. Ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι ζήτησε να συναντηθεί με τη Μέι σήμερα μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, δήλωσε με ανάρτηση στο twitter η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ.


Στο μεταξύ πριν από τις 21 Ιανουαρίου, αλλά άγνωστο πότε ακριβώς, η συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μία ημέρα μετά την απόσυρση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, γνωρίζοντας ότι θα καταψηφιστεί με μεγάλη διαφορά, η Τερέζα Μέι αναζητεί σανίδα σωτηρίας στην Ε.Ε., η οποία ωστόσο επιμένει στην αρχική θέση της: Συνομιλίες ναι, διαπραγματεύσεις όχι.
«Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι το ζήτημα θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τις 21 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ενόσω εκείνη είχε αρχίσει χθες από το πρωί έναν νέο κύκλο επαφών στην Ευρώπη.
Η Μέι συναντήθηκε πρώτα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε κι εν συνεχεία με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.
Το απόγευμα η Μέι επρόκειτο να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.
Τα μηνύματα ωστόσο που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν διαφέρουν σε τίποτα από την αρχική γραμμή της Ένωσης μετά την επικύρωση της συμφωνίας, τον Νοέμβριο. Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή», αποκλείοντας την επαναδιαπραγμάτευσή της. «Θα εκμεταλλευθούμε το περιθώριο ελιγμών για την καλύτερη ερμηνεία της συμφωνίας, χωρίς να ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις», επισήμανε.
Τροχοπέδη στην έγκριση της συμφωνίας στο Λονδίνο αποτελεί κυρίως το λεγόμενο backstop, το «δίχτυ ασφαλείας» με σκοπό να μην επιστρέψουν μετά το Brexit τα «σκληρά σύνορα» - είτε σε επίπεδο υποδομής είτε σε επίπεδο ελέγχων - ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass