Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ουάσινγκτον αποχωρεί από τη συνθήκη INF

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2019 16:22

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Κανένα αποτέλεσμα δεν έφερε η συνάντηση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες για τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), από την οποία αποχωρεί πλέον η Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ κατηγορούσαν τη Μόσχα ότι παραβίαζε τη συνθήκη που είχε υπογραφεί το 1987. Πλέον, η Ουάσινγκτον θα ξεκινήσει στις 2 Φεβρουαρίου την εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από τη συνθήκη, δήλωσε η Αντρεα Τόμσον, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια. «Δεν καταφέραμε να κάνουμε πρόοδο με τη Ρωσία», είπε η Τόμσον, αναφερόμενη στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Με βάση τις χθεσινές συζητήσεις και τη σημερινή σχετική ρητορική, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα συμμορφωθεί», συμπλήρωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού ενημέρωσε το ΝΑΤΟ.

Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν εξέτασαν σωστά τις προτάσεις της Μόσχας για τη διάσωση της συνθήκης και την αποτροπή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στην Ευρώπη.