Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΑΠΩΝΙΑ:

Ξεβράζονται ψάρια-προάγγελοι σεισμών

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2019 15:14

ΤΟΚΙΟ

Φόβους για επικείμενες φυσικές καταστροφές εκφράζουν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας μετά από την αλίευση σπάνιων ψαριών των βαθέων υδάτων, που πιστεύεται πως είναι προάγγελοι σεισμών και τσουνάμι.

Την Παρασκευή, δύο ψάρια – κουπιά (έτσι ονομάζονται) εντοπίστηκαν στα δίχτυα ψαρά στην βόρεια περιφέρεια της Τογιάμα, ανεβάζοντας τον αριθμό που έχουν βρεθεί αυτή την εποχή, σε επτά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα άλλο ψάρι κουπί μήκους 3,2 μέτρων είχε ξεβραστεί στην παραλία της Τογιάμα Μπέι, ενώ ένα άλλο 4 μέτρων είχε μπερδευτεί στα δίχτυα ψαρά στο λιμάνι του Ιμίζου.

Τα συγκεκριμένα ψάρια ζουν συνήθως σε βάθος μεταξύ 200 και 1.000 μέτρων και έχουν ένα χαρακτηριστικό ασημένιο δέρμα και κόκκινα πτερύγια.

Παραδοσιακά είναι γνωστά ως «Ryugu no tsukai» στα Ιαπωνικά, ή ο «Αγγελιοφόρος από το Παλάτι του θαλάσσιου Θεού» με τον θρύλο να αναφέρει πως βγαίνουν στις ακτές ενόψει υποθαλάσσιων σεισμών.

Οι επιστήμονες όμως αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση πως τα θαλάσσια αυτά τέρατα εμφανίζονται την περίοδο των μεγάλων καταστροφών, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε 1005 αυτή την πιθανότητα» ανέφερε στο CNN, ο επικεφαλής του Ενυδρείου Uozu, Καζούσα Σάιμπα.

«Η παρουσία τους θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη ή να πρόκειται για έναν λόγο που απλά δεν γνωρίζουμε».

Η φήμη του ψαριού – κουπί ως προάγγελος καταστροφικών φαινομένων, ενισχύθηκε μετά τον σεισμό της Φουκουσίμα το 2011 και το επακόλουθο τσουνάμι, το οποίο σκότωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Τότε, τουλάχιστον 12 τέτοια ψάρια είχαν ξεβραστεί σε ακτές της Ιαπωνίας, έναν χρόνο πριν την καταστροφή, σύμφωνα με το Kyodo News.

Την θεωρία αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Κιγιόσι Γουαντατσούμι, ειδικός στην οικολογική σεισμολογία και διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης e-PISCO, που μελετά σημάδια σεισμών, λέγοντας: «Τα ψάρια των βαθιών νερών που ζουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας είναι πιο ευαίσθητα στις κινήσεις των ενεργών ρηγμάτων από ότι εκείνα που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας». Αλλά πρόσθεσε πως τα ψάρια αυτά δεν φαίνεται να συνδέονται άμεσα με σεισμούς.