ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Με επέμβαση απειλεί ο Τραμπ, με εμφύλιο ο Μαδούρο

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2019 15:04

ΚΑΡΑΚΑΣ

Ωρα μηδέν σημαίνει για την πολύπαθη Βενεζουέλα. Αργά χθες το βράδυ εξέπνεε το τελεσίγραφο της Δύσης στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ωστόσο, ο Μαδούρου μετά την «ντρίπλα» να προκηρύξει βουλευτιικές (και όχι προεδρικές) εκλογές, τώρα απειλεί για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει αφόρητα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Βενεζουέλα.

«Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι» είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, απείλησε με εμφύλιο. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, σε μια συνέντευξη που επρόκειτο να θα προβληθεί χθες το βράδυ.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το dpa.

Το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Μαδούρο προκειμένου να προκηρύξει εκλογές εξέπνεε και οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Αυστρία έγινε χθες  η όγδοη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Ο ίδιος απέρριψε το τελεσίγραφο αποκαλώντας το «θράσος», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του, σε μια διαδήλωση προχθες, ότι «Είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Στη συνέντευξη στo La Sexta, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.

Ο δημοσιογράφος Ζόρδι Έβολε, ένας από τους πλέον διακεκριμένους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, απάντησε: «Φοβάμαι από αυτό που λέτε, κύριε Μαδούρο».

«Αλήθεια; Δεν με φοβίζει» απαντά ο Μαδούρο.

Απαντώντας στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τις εκλογές, ο Νικολάς Μαδούρο σημείωσε: «Δεν αποδεχόμαστε κανένα τελεσίγραφο από κανέναν».

Η ΡΩΣΙΑ

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην βοήθεια προς την Βενεζουέλα για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της και της ζήτησε να απέχει από την όποια "καταστροφική" ανάμειξη,

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και αναμεταδίδει το ΑΠΕ ο Αλεξάντερ Σκετίνιν, ο επικεφαλής του τμήματος για την Λατινική Αμερική του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε: «Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βοήθεια (για την επίλυση των κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων της Βενεζουέλας) χωρίς την καταστροφική ανάμειξη έξω από τα σύνορά της».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass