Οι αρχές γνώριζαν για τις επιθέσεις

ΣΤΟΥΣ 290 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2019 15:00

ΚΟΛΟΜΠΟ
Δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις, η οποίες βύθισαν τη Σρι Λάνκα στο πένθος, οι αρχές της χώρας είχαν προειδοποιηθεί και γνώριζαν τα ονόματα των υπόπτων, αποκάλυψε μέλος του υπουργικού συμβουλίου χθες, ενόσω ο αριθμός των νεκρών φθάνει ήδη τους 290 και οι τραυματίες τους 500.
«Δεκατέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις, είχαμε πληροφορίες για τα συγκεκριμένα περιστατικά», δήλωσε ο Ραzίθα Σεναράτνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Κολόμπο.


«Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε.
Το σημείωμα αυτό όμως των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε τελικά τοπική ισλαμιστική οργάνωση, το National Thowheeth Jama’ath (NTJ).
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ωστόσο επιμένουν ότι η οργάνωση είχε βοήθεια από το εξωτερικό, καθώς θεωρούν ότι μόνη της ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις χωρίς τη συνδρομή διεθνούς δικτύου.
Η National Thowheeth Jama’ath είναι μία νέα εξτρεμιστική οργάνωση της Σρι Λάνκα, τα μέλη της οποίας εντάσσονται στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα. Είναι μία ακραία αντιβουδιστική οργάνωση, που έχει συνδεθεί με τον βανδαλισμό βουδιστικών αγαλμάτων. Τέσσερα μέλη της συνελήφθησαν τον Ιανουάριο.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
Οι πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, περί τις 8.30 - 9.00 τοπική ώρα σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες όπου ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα. Στόχοι έγιναν συγκεκριμένα η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.
Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία έπληξε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη έγινε σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων ήταν δεκάδες ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Κινέζοι και Αμερικανοί. Η Ινδία επίσης γνωστοποίησε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία στην οποία κάνει λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις και προειδοποιεί τους Αμερικανούς ότι μπορεί να επακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις. Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν χθες το βράδυ μία ακόμη βομβιστική επίθεση σε ναό στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και δύο εμπρησμούς σε καταστήματα τα οποία ανήκουν σε μουσουλμάνους στη δυτική Σρι Λάνκα. Οι επιθέσεις της Κυριακής ξύπνησαν τους χειρότερους φόβους ότι η βία επανέρχεται στη χώρα.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ανάμεσα στους νεκρούς στη Σρι Λάνκα, είναι και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του Δανού δισεκατομμυριούχου Αντερς Χολς Πόβλσεν.
Η οικογένεια επισκεπτόταν τη χώρα για τις διακοπές του Πάσχα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass