Αυστρία: Κάλπες τον Σεπτέμβριο θέλει ο πρόεδρος

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 15:19

ΒΙΕΝΝΗ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι στην Αυστρία όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο τελευταίος είχε ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «το συντομότερο δυνατό» μετά την παραίτηση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντικαγκελάριου και επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε στον απόηχο του σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς που προκάλεσε κυβερνητική κρίση στην Αυστρία.

«Οι νέες εκλογές είναι αναπόφευκτες», είπε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν μετά το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον 32χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην προεδρική κατοικία Χόφμπουργκ στην Βιέννη. «Αυτή η νέα αρχή πρέπει να γίνει γρήγορα κι εντός των προβλέψεων του ομοσπονδιακού συντάγματος. Έτσι, προτείνω την διεξαγωγή εκλογών..., τον Σεπτέμβριο. Εάν είναι δυνατό, στις αρχές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας. . «Το διακύβευμα εν προκειμένω είναι το κύρος της Αυστρίας στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει την τρωθείσα εμπιστοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κουρτς υπογράμμισε: «πρέπει να παραμείνει λειτουργική η κυβέρνηση». Ο καγκελάριος της Αυστρίας θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον νέο επικεφαλής του FPÖ, Χόφερ και όλους τους άλλους ηγέτες των κομμάτων για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Αν αποφασίσει να κυβερνήσει μέχρι τις εκλογές χωρίς εταίρο -κάτι που είχε καταφέρει για τελευταία φορά ο Σοσιαλδημοκράτης Μπρούνο Κράισκι τη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980- το εγχείρημα μπορεί να αποδειχθεί κίνηση υψηλού ρίσκου. Τελευταίες δημοσκοπήσεις -που είχαν διεξαχθεί, πάντως πριν τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο με τον Στράχε – έφερναν στην πρώτη θέση το κόμμα του με ποσοστό γύρω στο 34%, που απέχει μακράν από την αυτοδυναμία, που θα χρειαζόταν για να παραμείνει χωρίς σύμμαχο στην εξουσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass