Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιβηρία: Βρέθηκε ανέπαφο κεφάλι λύκου ηλικίας 40.000 ετών

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2019 18:38

ΜΟΣΧΑ

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η ανακάλυψη του κομμένου κεφαλιού ενός τεράστιου προϊστορικού λύκου, ηλικίας άνω των 40.000 ετών στη Ρωσία.

Το κεφάλι του θηρίου διατηρήθηκε ανέπαφο μαζί με τον εγκέφαλό του στους αιώνιους πάγους της περιοχής Αμπίσκι, στη βόρεια Γιακουτία της Σιβηρίας, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου το εντόπισε πέρυσι το καλοκαίρι ένας ντόπιος, ονόματι Πάβελ Εφίμοφ κοντά στον ποταμό Τιρεχτιάχ. Το κεφάλι έχει μήκος 40 εκατoστά, σχεδόν διπλάσιο εκείνου ενός σημερινού γκρίζου λύκου, που κυμαίνεται μεταξύ 22 και 28 εκατοστών.

Το κεφάλι του προϊστορικού λύκου έχει διπλάσιο μέγεθος από εκείνων των σημερινών απογόνων του

Άγνωστο γιατί βρέθηκε αποκομμένο από το υπόλοιπο σώμα του, αλλά είναι μάλλον απίθανο να ήταν τρόπαιο κάποιου κυνηγού της Πλειστοκαίνου καθώς οι πρώτοι άνθρωποι αρχισαν να φθάνουν στην περιοχή αυτή της βόρειας Ρωσίας πριν από 32.500 χρόνια, όπως πιστεύεται.

H ανακάλυψη του τεράστιου λύκου της Πλειστοκαίνου προκάλεσε αίσθηση στη Ρωσία

«Πρόκειται για μια σημαντικότατη ανακάλυψη των πρώτων λειψάνων ενός ενήλικα λύκου της Πλειστοκαίνου με διατηρημένους τους ιστούς του. Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του είδους και να ανασυνθέσουμε την εμφάνισή του», είπε ο Ρώσος επιστήμονας δρ Άλμπερτ Προτοπόποφ της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας των Σαχά.

Ο λύκος με την παχιά γούνα που θυμίζει μαμούθ και τα εντυπωσιακά σαγόνια φαίνεται ότι ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τους σημερινούς απογόνους του στη Σιβηρία. Επιστήμονες του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα εξετάσουν το DNA του, σύμφωνα με τους Siberian Times. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έγινε στο Τόκιο στη διάρκεια έκθεσης για θηρία που βρέθηκαν κατεψυγμένα θηρία, μεταξύ των οποίων και μαμούθ.