Ρωσία: Βία και ξυλοδαρμούς καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Πάνω από 400 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ του Ιβάν Γκολουνόφ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2019 18:40

ΜΟΣΧΑ

Μαζικές συλλήψεις έκανε η ρωσική αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μόσχα υπέρ του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, με το επιχείρημα ότι δεν είχε δοθεί η έγκριση των αρχών για την κινητοποίηση.

Στη διαδήλωση στη Μόσχα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις, αλλά ο οργανισμός OVD-Info αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 συνελήφθησαν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με τον οργανισμό είναι γυναίκες και ανήλικοι, αλλά και δημοσιογράφοι- μεταξύ άλλων του πρακτορείου Reuters, της εφημερίδας Kommersant, του καναλιού Dozd αλλά και της ιστοσελίδας Μeduza στην οποία εργάζεται ο Γκολουνόφ.

Ο Γκολουνόφ έγινε γνωστός με ρεπορτάζ στα οποία κατήγγειλε τη διαφθορά των δημοτικών αρχών της Μόσχας. Την περασμένη Πέμπτη τον συνέλαβαν και κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών. Ομως, ξαφνικά την Τρίτη η αστυνομία απέσυρε τις κατηγορίες, σε μια σπάνια κίνηση, και ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις μαζικές συλλήψεις που έγιναν στη διαδήλωση στη Μόσχα, τις οποίες χαρακτήρισε αυθαίρετες, ενώ κατήγγειλε χρήση βίας από την αστυνομία και ξυλοδαρμούς.

«Οι σημερινές αυθαίρετες και εν μέρει βίαιες συλλήψεις περισσοτέρων των 400 ειρηνικών διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και παιδιά, συνιστούν το ιδανικό παράδειγμα των σκληρών διώξεων, εξαιτίας των οποίων οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Οι παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας υπήρξαν μάρτυρες της βίας της οποίας έκανε χρήση η αστυνομία και κατέγραψαν τις καταγγελίες συλληφθέντων, οι οποίοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς. Για μια ακόμη φορά οι ρωσικές αρχές απάντησαν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία καταπατώντας δικαιώματα και ελευθερίες», δήλωσε ο Ντενίς Κριβοσέγεφ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Πέρα από τους παραπάνω, η αστυνομία συνέλαβε και τον Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στη διαδήλωση στη Μόσχα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Η Ρωσία θα γίνει ελεύθερη», «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» και «Κάτω ο Τσάρος», ενώ η αστυνομία τους προειδοποιούσε ότι παραβιάζουν τον νόμο μπλοκάροντας τους δρόμους.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη φερόμενη παγίδευση του Ιβάν Γκολουνόφ. Οι αρχές ήλπιζαν ότι θα ηρεμούσαν τα πνεύματα με την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου και τη δέσμευση ότι θα τιμωρηθούν αυτοί που τον παγίδευσαν. Ομως, οι συνάδελφοι του Γκολουνόφ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαδήλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass