ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ: Δεν αποκλείεται συνεργασία με το ακροδεξιό AfD

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 15:22

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Παρότι μέχρι σήμερα ουδέποτε τέθηκε ζήτημα συνεργασίας του CDU με την ακροδεξιά, η χαμηλή δημοτικότητα του κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ δείχνει να «σπρώχνει» στελέχη του κόμματός της σε επαφές με το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Η ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απορρίπτει προς το παρόν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, κυρίως μετά τον φόνο στις αρχές του μήνα στελέχους του από μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης.

Όμως η συζήτηση, που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδιανόητη, έχει ξεκινήσει κυρίως ενόψει των περιφερειακών εκλογών το φθινόπωρο σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπου το αντιμεταναστευτικό και ακροδεξιό AfD ενδέχεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, κάτι που θα δυσκολέψει τη δημιουργία συνασπισμών για τον σχηματισμό τοπικών κυβερνήσεων.

Κατά την ίδια πηγή, αξιωματούχος του CDU από το κρατίδιο της Σαξονίας – Ανχαλτ, στην ανατολική Γερμανία, προέβη σε μια δήλωση - «βόμβα» όταν ερωτήθηκε για πιθανή συνεργασία με την ακροδεξιά. «Ο,τι και να γίνει δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού (σ.σ. με το AfD)» είπε συγκεκριμένα, πυροδοτώντας πλήθος αντιδράσεων.

«Δεν είναι δυνατό τώρα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάσταση σε δύο ή πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο Ούλριχ Τόμας μιλώντας στην εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung.

Παλαιότερα ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών εσωτερικού Χανς- Γκέοργκ Μάασεν, που βρίσκεται στη δεξιά πτέρυγα του CDU, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με το AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Πιστεύω ότι στην τρέχουσα κατάσταση αποκλείουμε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου συνασπισμού, όμως ποτέ δεν ξέρεις», σχολίασε.

Την πρόταση αυτή υιοθέτησε και ο αντιπρόεδρος του AfD Γκέοργκ Πατσντέρσκι, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος ότι «το ενιαίο μέτωπο (εναντίον του κόμματός του) έχει αρχίσει να διασπάται».

«Κυρίως η βάση του CDU, που απογοητεύθηκε μαζικά από την ηγεσία, δεν μπορεί να ακούει να λένε ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι πιο κοντά στην αριστερά απ’ ό,τι στο AfD», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στο σημερινό της φύλλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass