Πρωτοφανής καύσωνας στην Ευρώπη, καταιγίδες στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2019 16:06

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί άμεσα από τον καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού, που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει και πάλι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας, κυρίως στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το EAA-meteo, μεταξύ 24 και 29 Ιουνίου αναμένεται ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της ηπείρου. Αιτία αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι η δημιουργία μιας διάταξης "Ω" των βαρομετρικών συστημάτων, δηλαδή οι υψηλές πιέσεις περιβάλλονται από χαμηλές πιέσεις στα δυτικά (Ατλαντικός) και ανατολικά (Βαλκάνια).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι θερμές αέριες μάζες εγκλωβίζονται για αρκετές ημέρες κάτω από την "καρδιά" των υψηλών πιέσεων, στην προκειμένη περίπτωση στη δυτική Ευρώπη.

Αξιοσημείωτη θα είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό μέχρι τις Αζόρες, ενώ την ίδια ώρα στη Γαλλία η θετική απόκλιση της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 15°C από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές την Τετάρτη.

Πολλές χώρες αναμένεται να επηρεαστούν από αυτό το πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης.

Κυρίως η Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας, που θα αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επί τρεις και πλέον ημέρες.

Κύμα καύσωνα από Σαχάρα στην Ευρώπη με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Αν επαληθευθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι αέριες μάζες που θα «επισκεφθούν» την περιοχή της Γαλλίας, πιθανώς να σπάσουν κάθε γνωστό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε Ισπανία και Γαλλία, με το θερμόμετρο να φτάνει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass