ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Επίδειξη δύναμης από την Αγκυρα

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2019 15:01

ΑΓΚΥΡΑ
Σε μία κίνηση επίδειξης δύναμης προχώρησε η Άγκυρα, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες από τα πλωτά γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, τα οποία συνοδεύουν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας έρχεται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το «Φατίχ», αλλά και το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή», ανέφερε ο Ερντογάν. «Όσον αφορά τις πηγές των υδρογονανθράκων, όσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τουρκοκυπρίους στον διαμοιρασμό των εσόδων και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και όσο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού γύρω από το Νησί, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Ερντογάν.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ
«Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές Μαΐου.
Παράλληλα, απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ευρωπαίων αξιωματούχων που χαρακτηρίζουν ως παράνομες τις γεωτρήσεις.
Προσθέτει ακόμη πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. δεν θα είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στην επίλυση του Κυπριακού».
ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Με αυστηρή γλώσσα το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις επιχειρούμενες ενέργειες στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου και καλεί την Αγκυρα να μην υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει απευθυνόμενη με αυστηρή γλώσσα προς την Αγκυρα: «Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.
Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Στο μεταξύ χθες το πρωί με νέα ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.
Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από τη χερσόνησο της Καρπασίας».
Η Ε.Ε.
Εξάλλου ο Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε ουσιαστικά ότι η Τουρκία δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις, εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανάμεσα στις κυρώσεις που εξετάζουν οι Βρυξέλλες κατά της Τουρκίας, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες το πάγωμα χρηματοδότησης, αλλά και επαφών με την Αγκυρα. Παρόλα αυτά, η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις και με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.
TO ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΥΠΕΞ
Το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass