Μακρόν σε Τζόνσον: Δικό σου θέμα το μέλλον της Βρετανίας

ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 18:40

ΠΑΡΙΣΙ

Το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή της Ευρώπης. Αλλά είναι χρέος μας να είμαστε έτοιμοι γι΄αυτό, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε στον Μπόρις Τζόνσον ότι η επιλογή της τύχης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δική του ευθύνη, όπως και η ευθύνη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αφού δήλωσε ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν ήταν η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό μπλοκ θα είναι έτοιμο γι΄αυτό το σενάριο.

Σχετικά με το backstop, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν αποτελεί απλώς έναν τεχνικό μηχανισμό, αλλά το εγγυητή της σταθερότητας στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Τον προσεχή μήνα δεν θα βρούμε μία νέα συμφωνία αποχώρησης, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν εντός των επόμενων 30 ημερών μπορεί να βρεθεί μία εναλλακτική για το backstop απάντησε: «Το backstop έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχουν «εύκολα διαθέσιμες πρακτικές λύσεις» ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των συνόρων ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ. «Οι τεχνικές λύσεις είναι εύκολα διαθέσιμες», είπε ο Τζόνσον, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει «με κανένα τίμημα να εγκαθιδρύσει ελέγχους στα σύνορα».

Τόνισε ότι θέλει μία συμφωνία για το Brexit και ότι θεωρεί πως η επίτευξή της μέχρι την 31η Οκτωβρίου είναι ακόμη εφικτή.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες του προχθες στο Βερολίνο έλαβε «ισχυρή ενθάρρυνση» από τις δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος δήλωσε στον Τζόνσον ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Brexit, αλλά τον ενθάρρυνε να βρει και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες αξιόπιστη λύση που θα αντικαθιστά το ανεπιθύμητο στο Λονδίνο backstop σε διάστημα 30 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ πρότεινε το Λονδίνο να αναζητήσει και να διαμορφώσει πρόταση για τον μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το backstop σε 30 ημέρες, έναντι του διαστήματος των δύο ετών που προβλέπει η συμφωνία του Brexit για την μετάβαση.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΜΕΡΚΕΛ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν έδωσε στη Βρετανία τελεσίγραφο 30 ημέρων για να βρει μια λύση στο αποκαλούμενο ιρλανδικό «backstop» (δίχτυ ασφαλείας).

Σε διευκρίνισή της χθες , η Μέρκελ σημείωσε πως ήθελε να υπογραμμίσει πόσο λίγος χρόνος υπάρχει πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Καταληκτική ημερομηνία η 31η Οκτώβρη, λέει τώρα η Μέρκελ

«Είπα πως αυτό που μπορεί κάποιος να επιτύχει σε τρία ή δύο χρόνια, μπορεί επίσης να επιτευχθεί σε 30 ημέρες. Για να το πω καλύτερα, κάποιος πρέπει να πει πως μπορεί να το επιτύχει και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.

«Δεν πρόκειται για τις 30 ημέρες. Οι 30 ημέρες ειπώθηκαν ως ένα παράδειγμα για να καταδειχθεί το γεγονός ότι χρειαζόμαστε να το επιτύχουμε σε σύντομο χρόνο επειδή η Βρετανία έχει δηλώσει πως θέλουν να φύγουν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass