Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 εξετάζουν οι ΗΠΑ

ΩΜΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 15:15

ΑΓΚΥΡΑ
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ - Τουρκίας, τη στιγμή που το φλερτ Άγκυρας - Μόσχας, μετά την παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών αντιπυραυλικών S- 400 και το ενδιαφέρον για τα Σουχόι, δημιουργεί ζωηρό προβληματισμό. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων, σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.


«Το εξετάζουμε», δήλωσε ο Μνούτσιν στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε αν το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει τέτοιες κυρώσεις.
Δεν διευκρίνισε ποιοι θα μπορούσαν να είναι ενδεχομένως οι στόχοι των κυρώσεων αυτών.
Ωμούς εκβιασμούς και απειλές εξαπολύει, συνεχώς τα τελευταία 24ωρα, προς τη Δύση, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος απειλεί ανοιχτά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που αποτελεί δίχτυ προστασίας για την Ελλάδα. Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν πυροδοτούν φόβο για την αύξηση των προσφυγικών αφίξεων στην Ελλάδα, τη στιγμή που γίνονται ορατές οι εικόνες του 2015.
Η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ βασίζεται στο ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει η Άγκυρα για το προσφυγικό, ενώ στο τραπέζι επανέρχεται και το Κουρδικό.
Ο Ερντογάν επιμένει να ιδρυσει ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις. Επιδιώκει να λάβει κονδύλια από την ΕΕ για να χτίσει hot spot στη Συρία, οι Βρυξέλλες όμως ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μερικές ώρες αφότου ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας στη βόρεια Συρία, τόνισε πως η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν συνεχείς διαφωνίες σχετικά με την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας».
«Διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ζώνη ασφαλείας, αλλά βλέπουμε πως σε κάθε βήμα αυτό που εμείς θέλουμε και εκείνο που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους δεν είναι το ίδιο πράγμα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η περιοχή της ζώνης ασφαλείας ελέγχεται ως επί το πλείστον από τις κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχων των ΗΠΑ τις οποίες όμως η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass