«Αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής» στην επίθεση κατά του διυλιστηρίου παρουσίασε το Ριάντ

ΠΟΜΠΕΟ: «ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ» Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2019 16:06

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Αράμκο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν «πράξη πολέμου κατά της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία υπεύθυνο είναι το Ιράν» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την άφιξή του στη Τζέντα.


Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή «φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ» Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.
Λίγο νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκάφων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και «αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν». Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια.
Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πάντως δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βασιλείου, ότι από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες μια «σημαντική» αύξηση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
«Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Οι κυρώσεις, η φύση των οποίων μένει να διευκρινιστεί, προστίθενται στα πρωτοφανή τιμωρητικά μέτρα που έχει επιβάλει ήδη η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη αφότου ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απέσυρε τη χώρα του τον Μάιο του 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν αρκεί για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει ατομική βόμβα και να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός από τους υπουργούς του τις τελευταίες ημέρες ως προς την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου -αν και είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον κύριο ύποπτο- είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή πως είναι έτοιμος να «ανταποδώσει» και πως διαθέτει πολλές «επιλογές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass