Ισπανία: Προκαταρκτική συμφωνία Σάντσεθ–Podemos

Για κυβέρνηση συνασπισμού * Διαβουλεύσεις και με άλλα κόμματα

Δημοσίευση: 13 Νοε 2019 15:28

ΜΑΔΡΙΤΗ

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία στον απόηχο των εκλογών της Κυριακής φέρονται να προχώρησαν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ με τους αριστερούς Podemos στην Ισπανία, όπως ανέφερε πηγή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Reuters.

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής δεύτερη φέτος και τέταρτη σε ισάριθμα χρόνια οδήγησε σε μεγαλύτερο από τον περασμένο Απρίλιο κατακερματισμό την ισπανική Βουλή με τους Σοσιαλιστές να επικρατούν μεν, αλλά να χάνουν τρεις έδρες και να απέχουν ακόμη περισσότερο από την αυτοδυναμία που επιθυμούσε ο Σάντσεθ. Ωστόσο, μέσα σε δύο 24ωρα οι δύο πλευρές κατάφεραν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία, που αποσκοπεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού -της πρώτης μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης , αλλά μένει να διευκρινιστεί ποια και πόσα υπουργεία θα αναλάβουν οι Podemos.

Οι δύο ηγέτες, Σάντσεθ και Ιγκλέσιας εμφανίστηκαν λίγο πριν τις 14:30 τοπική ώρα μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου για να υπογράψουν τη συμφωνία και προχώρησαν σε δηλώσεις. «Όπως είχα πει και τη νύχτα των εκλογών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αυτό που ήταν ιστορική ευκαιρία τον Απρίλιο έγινε ιστορική αναγκαιότητα. Είμαι ευτυχής να ανακοινώσω σήμερα ότι μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού, που θα συνδυάζει την εμπειρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το θάρρος των Podemos», είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα εργαστούν με στόχο την πρόοδο. Χώρος για μίσος ανάμεσα στους Ισπανούς δεν υπάρχει», επεσήμανε από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «θα είναι για τέσσερα χρόνια, ολόκληρη την θητεία».

Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι 155 έδρες που συγκεντρώνουν οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και οι Podemos δεν αρκούν για την πλειοψηφία των 176 εδρών επί συνόλου 350 στην ισπανική Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν κι άλλους συμμάχους. Σύμφωνα με πηγές από το Σοσιαλιστικό κόμμα μετά την προκαταρκτική συμφωνία με τους Podemos θα γίνουν επαφές με άλλες πολιτικές ομάδες που είχαν υποστηρίξει τον Σάντσεθ στην πρόταση μομφής που είχε οδηγήσει το καλοκαίρι του 2018 στην απομάκρυνση του Μαριάνο Ραχόι από την πρωθυπουργία και την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές.

Το πρωί ο πρόεδρος του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, Αντόντι Ορτουζάρ, δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί για την ανασυγκρότηση της συμμαχίας που έδιωξε τον Ραχόι και έφερε τον Σάντσεθ στην εξουσία, μια συμμαχία που περιλάμβανε και κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP), Πάμπλο Κασάδο, ενημέρωσε νωρίτερα χθες τα ηγετικά στελέχη της Δεξιάς για την προκαταρκτική συμφωνία των Σοσιαλιστών με τους Podemos. Πηγές από το Λαϊκό Κόμμα ανέφεραν ότι με τη συμφωνία αυτή το PP απελευθερώνεται από την πίεση να στηρίξει τους Σοσιαλιστές στη συγκρότηση κυβέρνησης κι ανοίγει ο δρόμος για να ασκήσει η Δεξιά υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass