Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστρία: Πέθανε ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2019 18:50

ΒΙΕΝΝΗ

Την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή άφησε προχθές το βράδυ στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 76 χρόνων, ο παγκόσμια διακεκριμένος Λετονός αρχιμουσικός Μάρις Γιάνσονς.

Την "θλιβερή και συγκλονιστική είδηση" έμελλε να επιβεβαιώσει χθες ο γενικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Ντάνιελ Φρόσαουερ, πριν την έναρξη συναυλίας στο Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, που επρόκειτο αρχικά να διευθύνει ο μεγάλος μαέστρος.

"Με το επίτιμο μέλος της ορχήστρας Μάρις Γιάνσονς, τους Φιλαρμονικούς της Βιέννης συνέδεε μία στενή καλλιτεχνική σύμπραξη δεκαετιών και μία βαθιά προσωπική φιλία", τόνισε συγκλονισμένος ο Ντάνιελ Φρόσαουερ, μπροστά σε ένα κυριολεκτικά "παγωμένο", από την είδηση του θανάτου, κοινό στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής.

Σε αυτό το ξακουστό Μέγαρο Φίλων της Μουσικής της Βιέννης -- δωρεά του Έλληνα μαικήνα των Τεχνών Νικόλαου Δούμπα -- ο εκλιπών μεγάλος μαέστρος, πέραν από τις πολλές άλλες, είχε διευθύνει την Φιλαρμονική της Βιέννης στις Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες της το 2006, το 2012 και τελευταία το 2016.