ΟΥΚΡΑΝΙΑ:

Ξεκίνησε η ανταλλαγή αιχμαλώτων

Μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2019 18:34

ΚΙΕΒΟ

Ξεκίνησε χθες η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, μία επιχείρηση που προμηνύεται την απαρχή του τερματισμού στη μοναδική ενεργό σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος, που όμως δεν ήταν άμοιρη αντιδράσεων.

Χθες το πρωΐ, δύο φορτηγά προερχόμενα από τις αποσχισθείσες περιοχές εισήλθαν σε περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου, κοντά στην κοινότητα Οντραβίφκα, πλησίον της μεθορίου. Πολλοί από τους επιβαίνοντες προσπαθούσαν να κρύψουν το πρόσωπό τους, διαπίστωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μισή ώρα αργότερα, άλλα τρία φορτηγά με τη συνοδεία αστυνομικών κατέφθασαν στο σημείο από την αντίθετη κατεύθυνση. Τα ακολουθούσαν ασθενοφόρα, οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και αυτοκίνητα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Ρωσικά τηλεοπτικά μέσα, έδειξαν την ανταλλαγή από την πλευρά των αυτονομιστών των αιχμαλώτων τους, οι οποίοι πλαισιωμένοι από ένοπλους στρατιώτες βάδιζαν προς το σημείο της ανταλλαγής.

Την προηγουμένη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζιελένσκι είχε επιβεβαιώσει πως οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την ανταλλαγή, μετά την ανακοίνωσή της από την εκπρόσωπο της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ, Ντάρια Μορόζοβα. Η διαδικασία είχε αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή μετά την συμφωνία που κατέληξαν στη διάρκεια συνάντησής τους, στις αρχές του μήνα στο Παρίσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από τις φυλακές του Κιέβου για να εμποδίσουν την ανταλλαγή των αυτονομιστών αιχμαλώτων.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισαν χθες την ανταλλαγή 200 κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισαν «θετική την ανταλλαγή κρατουμένων η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η αρχή της ανταλλαγής κρατουμένων είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη σε τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass