Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΛΙΒΥΗ: Ο στρατός του Χαφτάρ κατέρριψε τουρκικό drone

Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2020 15:04

ΤΡΙΠΟΛΗ

«Ενα εχθρικό τουρκικό drone καταρρίφθηκε. Αυτή η πτήση αποτελούσε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» αναφέρει το γραφείο Τύπου της αίθουσας επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), με την οποία συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες όσον αφορά την παραβίαση της εκεχειρίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τη συνάντηση του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου κάλεσαν και τις δύο πλευρές που συγκρούονται στη Λιβύη να προβούν σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

 

Συνάντηση Ερντογάν – Σαράτζ

Υπό τα δεδομένα αυτά, στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, έγινε «πίσω από κλειστές πόρτες» στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.

Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας η οποία έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Λιβύη, Λεβ Ντενγκόφ, ο Σαράτζ μετά την Ιταλία επισκέπτεται τον Ερντογάν για να τον ενημερώσει αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

 

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανταλλάσσουν κατηγορίες ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που πρότειναν η Τουρκία και η Ρωσία, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανταλλαγή πυρών ακουγόταν στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.

Σε ανακοίνωσή της η GNA ανέφερε ότι «ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα λίγα λεπτά μετά τις 0001 π.μ. σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός», υποστηρίζοντας ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου».

Πάντως, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δηλώνει πως «ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της».

«Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων», ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είναι ήρεμη με εξαίρεση «ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά».

Η Ιταλία

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, δήλωσε ότι «θεωρεί πως η Λιβύη χρειάζεται μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ σαν και αυτή που είχε διεξαχθεί στον Λίβανο, το 1982». «Θα ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά και η σφαγή άμαχου πληθυσμού και για να μπορέσει να δοθεί μια και μοναδική φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρώμης υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι «στην αποστολή στον Λίβανο, η ανάθεση της ηγεσίας στην Ιταλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο» και ότι «πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της μιας τέτοια πρωτοβουλία». Ο Ντι Μάιο θεωρεί, παράλληλα, ότι «για την χώρα του, το θέμα της Λιβύης συνδέεται με την εθνική της ασφάλεια, διότι υπάρχουν μικρές τρομοκρατικές ομάδες, εκτός ελέγχου, σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις ιταλικές ακτές».

Ερωτηθείς από την La Stampa αν ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Κόντε για την Λιβύη θα είναι, τελικά, ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «το όνομα θα ανακοινωθεί επίσημα, την κατάλληλη στιγμή».