ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ* ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΤΕ

Εύκολα σε Γερμανία, μετ εμποδίων στην Ολλανδία το 3ο μνημόνιο

* Ερωτηματικά για τη Γερμανική Αριστερά που καταψήφισε τη στήριξη της Ελλάδος

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2015 0:07

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το «πράσινο φως» της Μπούντεσταγκ έλαβε το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM, με την ανταρσία στο στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ να «διατηρείται» στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου -συνολικά 66 βουλευτές καταψήφισαν ή απείχαν της ψηφοφορίας. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 18 «παρών» επί 585 ψηφισάντων.

Συνολικά οι αρνητικές ψήφοι είναι ελαφρώς λιγότερες συγκριτικά με τα 119 «όχι» του Ιουλίου για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, όμως εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός βουλευτών (46) που απείχαν της ψηφοφορίας, γεγονός πρωτόγνωρο για τόσο σημαντικές ψηφοφορίες στην Μπούντεσταγκ.

Οι εκτιμήσεις πάντως ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μεγαλύτερη ανταρσία δεν επιβεβαιώθηκαν: 63 βουλευτές ψήφισαν κατά του τρίτου προγράμματος και τρεις δεν εμφανίστηκαν στην Μπούντεσταγκ. Τον περασμένο μήνα 60 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και πέντε απείχαν της ψηφοφορίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας διαθέτουν 504 έδρες στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο των 631 εδρών.

Δύο ήταν τα κεντρικά σημεία, βάσει των οποίων και η γερμανική κυβέρνηση εισηγήθηκετο «ναι» στο τρίτο πρόγραμμα: Η προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ -η οποία αναμένεται μετά την πρώτη αξιολόγηση, μετά από μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος όπως απαιτεί το καταστατικό του Ταμείου- και ο ταυτόχρονος αποκλεισμός ονομαστικού κουρέματος.

ΜΟΝΟ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν «ναι», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι και τα δύο τηρούνται με το πρόγραμμα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει επανειλημμένα δείξει πως θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μέσω επιμήκυνσης, που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετέχει, αλλά δεν θα συνιστούν διαγραφή του ελληνικού χρέους. Αυτά τόνισε και στην ομιλία του από το βήμα της Μπούντεσταγκ, μαζί με τη σημασία του πακέτου για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Στην συζήτηση, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιοανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «καλό συμβιβασμό».

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές. «Γι' αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά».

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν ανέφερε πως «αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα καθώς για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

«Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.

Επίσης, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το κόμμα της Αριστεράς (Linke) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της ΚΟ της Linke Γκρέγκορ Γκίζι άσκησε κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι εμφανίστηκαν επίσης να ασκούν σκληρή κριτική στην στάση του Βερολίνου -και ιδιαίτερα στην «σκληρότητα και πυγμή» που θέλησε να δείξει η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της ΚΟ Αντόν Χόφραϊτερ- αλλά οι περισσότεροι βουλευτές τους αναμένεται να δώσουν επίσης το «ναι».

Το «όχι» δεν θα έλυνε τα προβλήματα, είπε ο Χοφράιτερ, σημειώνοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν έχουμε περιθώρια για ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χοφράιτερ, με το βλέμμα και στην κατάσταση με τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι η ΚΟ των Πρασίνων θα στηρίξει τη συμφωνία, «παρά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά σφάλματά της».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο Χόφραϊτερ εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει λογική ελάφρυνση και προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της. «Στο πακέτο έχουν μπει πολλοί ευσεβείς πόθοι», σημείωσε ο κ. Χοφράιτερ, αναφερόμενος ειδικά στον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ολλανδία: Σκόπελος με πρόταση μομφής

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία πέρασε εύκολα τον σκόπελο της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει ο ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς με αφορμή την ψηφοφορία για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Την πρόταση μομφής στήριξε μόνο το κόμμα του Βίλντερς.

Παράλληλα, καταψήφισε πρόταση που ζητούσε να μην εγκριθεί το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Κατ' αυτόν τον τρόπο το Κοινοβούλιο είπε ουσιαστικά «ναι» στο τρίτο μνημόνιο.

Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 81 κατά έναντι 52 υπέρ στην 150μελή Βουλή. Ένα μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Μαρκ Ρούτε είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει το τρίτο πακέτο βοήθειας, ανεξαρτήτως του τι θα ψήφιζε το Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος είχε πει: «Δεν ζητάμε έγκριση». Και τόνισε ότι η ψηφοφορία θα ήταν περιττή, καθώς η κυβέρνηση χαράζει την πολιτική της χώρας.

Πάντως, ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ρούτε βγήκε «λαβωμένος» από την ψηφοφορία και ότι θα πρέπει να εργαστεί πάνω στην δημιουργία εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα, ο Βίλντερς χαρακτήρισε την Ελλάδα «πρεζόνι της Ευρώπης» σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες της και έστρεψε τα πυρά του στον ολλανδό πρωθυπουργό που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι δεν θα δώσει «ούτε άλλο ένα σεντ για την Ελλάδα».

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass