Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ

ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΣΤΙΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2020 15:17

ΜΟΣΧΑ

Tον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας Μίκαελ Μισούστιν πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως επόμενο πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της κυβέρνησής του, η οποία και έγινε δεκτή.

Ο 53χρονος Μισούστιν κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά και είχε μακρά σταδιοδρομία ως κυβερνητικός αξιωματούχος με κάποια διαλείμματα για τη λειτουργία της επιχείρησής του πριν από μια δεκαετία. Ήταν επικεφαλής της ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας από το 2010.

Νωρίτερα την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεβ στον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντδρώντας στις προτάσεις του τελευταίου για συνταγματικές αλλαγές. Η παραίτηση Μεντβέντεφ έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και θεωρείται απρόσμενη.

Ο κ. Μενβέντεφ δήλωσε ότι οι προτάσεις Πούτιν αλλάζουν δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στη Ρωσία και τόνισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση υπό την παρούσα της μορφή παραιτείται».

Οι προτάσεις Πούτιν (για αυξημένες αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και των υπουργών) ερμηνεύονται ως απόπειρα να δημιουργήσει για τον εαυτό του τις προϋποθέσεις παραμονής στην εξουσία μετά τη λήξη της θητείας του το 2024. Μιλώντας στο πρακτορείο Tass, o κ. Μεντβέντεφ ανέφερε ότι οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές συνιστούν μία ουσιώδη αλλαγή όχι μόνο έναντι πολλών άρθρων του Συντάγματος, αλλά επηρεάζουν ολόκληρη την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, στη Ρωσία.

«ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι οι λόγοι της απομάκρυνσης, Μεντβέντεφ είναι ασαφείς. «Ο Πούτιν διώχνει τον Μεντφέντεφ και θα παίρνει όλες τις αποφάσεις που εκείνος θα έπαιρνε. Ζήτησε δε από τους υπουργούς του να παραμείνουν στις θέσεις τους εωσότου σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο».

Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μεντβέντεφ σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης. Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της». Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το έργο της.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θεσπίσει τη θέση του αναπληρωτή πρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προτείνοντας γι' αυτή τη θέση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από την θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass