Μυρίζει μπαρούτι στη Λιβύη

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΧΑΦΤΑΡ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2020 20:03

ΑΘΗΝΑ
Λίγες μόλις ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα και ενώ ο στρατάρχης Χαφτάρ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε εκεχειρία, το κλίμα στην περιοχή… παραμένει έκρυθμο, με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει «κόκκινο».


Την ώρα που ο στρατάρχης Χαφτάρ βρισκόταν στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων, τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δηλώνοντας  «φιλειρηνιστής» στη Λιβύη μυρίζει μπαρούτι.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το οποία επικαλούνται μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λιβύης, η Τουρκία έχει ήδη στείλει πολεμικές ενισχύσεις στην περιοχή. Όπως φαίνεται σε βίντεο που ανήρτησε ο έγκυρος Αιγύπτιος δημοσιογράφος, Mohamed Mansour, στο Twitter η Τουρκία έχει ήδη στείλει το αντι-αεροπορικό σύστημα KORKUT στην αεροπορική βάση της Μιτίγκα.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη μεταφορά τουρκικών πυραύλων ΜΙΜ-23 I-HAWK σε λιβυκό έδαφος, για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας του καθεστώτος της Τρίπολης αλλά και των τουρκικών ενισχύσεων εκεί. Όλα αυτά, ενώ λίγες ώρες πριν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έγινε γνωστό πως στα ανοιχτά της Τρίπολης υπήρχαν δύο τουρκικές φρεγάτες και πλέον ενισχύεται η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με δύο πολεμικά πλοία και ένα πλοίο υποστήριξης.
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΧΑΦΤΑΡ
Την ίδια στιγμή και ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν φαίνεται να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.
Σύμφωνα με τον ανεπίσημο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στο Τwitter, 25.000 στρατιώτες του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν φτάσει τη Δυτική Λιβύη ως ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή.
ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Αμφότερες οι πληροφορίες, τόσο για τα τουρκικά μαχητικά, όσο και για τους στρατιώτες του στρατάρχη Χαφτάρ στην περιοχή αμφισβητούνται, μιας και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.
Ωστόσο αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή λίγες μόλις ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία οι δυνάμεις που έχουν προσκληθεί θα προσπαθήσουν να πιέσουν για μια εκεχειρία.
Παρ’ όλα αυτά, τη στιγμή που και οι δύο δυνάμεις προσερχόμενες στη Διάσκεψη κάνουν λόγο για κατάπαυση πυρός, φαίνεται πως επιχειρούν να… θωρακίσουν τα μετόπισθεν στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν εκ νέου.
Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από το… φιάσκο της Μόσχας, στην οποία τόσο ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χαφτάρ όσο και ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), Φαγιέζ αλ Σάρατζ συναντήθηκαν για να… συμφωνήσουν την εκεχειρία. Ωστόσο ο πρώτος αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass